Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС «у принципі» узгодили розселення 120 тисяч біженців


Міністри внутрішніх справ країн-членів Європейського союзу домовилися «у принципі» щодо програми розселення по всіх країнах Євросоюзу 120 тисяч біженців, що дісталися до Греції, Італії й Угорщини.

Як повідомив уряд Люксембургу, який нині головує в ЄС, остаточно цю програму міністри мають затвердити на наступній зустрічі у Брюсселі 8 жовтня.

У повідомленні не сказано, як саме домовлено розподіляти біженців по країнах ЄС.

Це число у 120 тисяч менше, ніж названі минулого тижня 160 тисяч, переселити яких із Італії, Греції й Угорщини закликав президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

План Юнкера, який він сподівався затвердити на нинішній зустрічі міністрів, передбачав обов’язкові квоти, що мали визначити, скільки біженців зобов’язана прийняти кожна країна ЄС. Ідею таких квот підтримують Німеччина і Франція, до яких прямує більшість мігрантів. Натомість її відкидають східноєвропейські члени ЄС – у першу чергу Польща, Чехія, Словаччина й Угорщина.

Раніше в понеділок, 14 вересня, міністри на зустрічі у Брюсселі домовилися про перший етап переселення 32 тисяч біженців, що прибули до Італії і Греції, до інших держав ЄС. Таку програму переселення 40 (не 32) тисяч біженців протягом наступних двох років Європейська рада висувала ще у травні.

Через кризу з біженцями, які масово прямують до Європи, в першу чергу з країн Близького Сходу й Африки, за останні два дні вже три країни ЄС – Німеччина, Австрія і Словаччина – оголосили, що тимчасово зупиняють чинність шенгенських домовленостей про зняття контролю на внутрішніх кордонах країн-учасниць і відновлюють цей контроль із метою зупинити неконтрольований нині наплив мігрантів. Таку можливість розглядають і ще кілька країн «шенгену». А Угорщина заявила, що посилює охорону свого кордону з Сербією, не членом ЄС, звідки прямує більшість біженців.

XS
SM
MD
LG