Доступність посилання

ТОП новини

Північна Корея оголосила про відновлення виробництва атомної зброї


Супутниковий знімок ядерного комплексу в Йонбйоні (архівне фото)
Супутниковий знімок ядерного комплексу в Йонбйоні (архівне фото)

Північна Корея оголосила, що вдосконалила і доопрацювала роботу всього атомного обладнання головного ядерного комплексу в Йонбйоні, включаючи урановий завод, і він працює «у штатному режимі».

Як заявляють північнокорейські державні ЗМІ, КНДР перебуває у стані повної бойової готовності і в будь-який момент здатна дати відсіч США.

Це оголошення Пхеньян зробив наступного дня після того, як погрожував відновити запуск ракет дальнього радіусу дії. Північна Корея попередила 14 вересня, що готова до запуску «супутників» на ракетах дальньої дії, які Захід вважає забороненими і такими, що загрожують Сполученим Штатам.

КНДР заявляє, що запуски ракет будуть присвячені ювілею владної комуністичної Трудової партії Кореї, який відзначатимуть у жовтні.

Вашингтон вважає прагнення Північної Кореї до володіння ядерною зброєю і балістичними ракетами загрозою для світової безпеки, і особливо безпеки азійських союзників США – Японії і Південної Кореї.

У квітні 2013 року Північна Корея вже оголошувала, що відновить роботу ядерного реактора в Йонбйоні, закритого у 2007 році.

Реактор в Йонбйоні виробляв плутоній для перших двох випробувань ядерної зброї, що були проведені в КНДР у 2006 і 2009 роках. Цей об’єкт був частково демонтований після того, як за міжнародною угодою 2007 року Пхеньян отримав 50 тисяч тонн мазуту. 2009-го роботу ядерного центру частково поновили і почали будувати в ньому новий, сучасніший реактор.

XS
SM
MD
LG