Доступність посилання

ТОП новини

Гуманітарна місія «Чорний тюльпан» повернула додому тіла понад 600 бійців АТО – керівник


Волонтери підтверджують необхідність створення спеціального державного органу, який координуватиме пошук зниклих безвісти

Гуманітарна місія «Чорний тюльпан», яка займається пошуком тіл військовослужбовців в зоні АТО, з вересня минулого року повернула додому тіла понад 600 бійців, загиблих у зоні АТО. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив волонтер, керівник місії «Чорний Тюльпан» Костянтин Сологуб.

ЗАВАНТАЖИТИ

«Місія організована у вересні місяці, тоді був перший виїзд, після Іловайського котла, тобто рік тому. 3 вересня 2014 року ми привезли перших вбитих хлопців. На сьогоднішній день більш ніж 600 бійців ми повернули додому», – повідомив Сологуб.

За словами Сологуба, у пошуках тіл військових українська сторона співпрацює з представниками пошукових груп, які також діють на непідконтрольних українській владі територіях.

Нас зустрічають на тому боці їх представники і супроводжують територією «ДНР», де ми й шукаємо в полях, посадках...

«З боку «ДНР» ми співпрацюємо, є така Лілія Радіонова, вона там очолює комісію з безвісти зниклих. Нас зустрічають на тому боці їх представники і супроводжують територією «ДНР», де ми й шукаємо в полях, посадках... Ми шукаємо наших бійців, підіймаємо їх і веземо до Дніпропетровська: або в лікарню імені Мечникова, або в 4-ту лікарню», – сказав Сологуб.

Волонтер розповів, що після передачі тіл до лікарень відбувається відбір ДНК і їхнє захоронення. Родичі можуть попросити про ексгумацію після проведення порівняння ДНК-матеріалу.

Сологуб також зауважив, що у пошуках тіл зниклих безвісти бійців відіграє роль природний фактор, тому волонтери можуть на сьогодні відшукати лише захоронені останки.

Дуже багато було тіл, які лишилися в кукурудзяних, соняшникових полях, де солдати ховалися, виходячи з Іловайського котла і там були накриті мінометним вогнем

«Ми можемо знайти лише останки, які захоронені. Тому що тіла, які знаходяться на поверхні, були розтягнуті тваринами і їх зараз вже практично неможливо знайти. Дуже багато було тіл, які ми називаємо «поверховими», які лишилися в кукурудзяних, соняшникових полях, де солдати ховалися, виходячи з Іловайського котла і там були накриті мінометним вогнем – таких бійців, на жаль, ми вже не зможемо знайти», – сказав Сологуб.

Говорячи про труднощі в організації пошуків, Сологуб наголосив на необхідності створити спеціальний державний орган, який координуватиме цю роботу.

«Це дуже необхідний орган, бо держава, за великим рахунком, жодним чином не поверталася до цих бійців, які загинули. Тобто їх забираємо ми, цивільні люди. У нас немає абсолютно жодного статусу», – додав волонтер.

За даними СБУ, станом на серпень поточного року зниклими безвісти в зоні проведення АТО на сході України вважають 846 людей. Достеменно невідомо, що сталося з військовими, які потрапили в полон до сепаратистів. Їхню кількість українська влада оцінює у понад півтори сотні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG