Доступність посилання

ТОП новини

Благодійний фонд у Росії виключили з реєстру «іноземних агентів»


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Міністерство юстиції Росії виключило з реєстру «іноземних агентів» благодійний фонд «Ліберальна місія», очолюваний науковим керівником Вищої школи економіки, членом президентської ради з прав людини Євгеном Ясіним. Як повідомляється на сайті відомства, фонд виключили з реєстру в зв’язку «з припиненням виконання функцій іноземного агента».

«Ліберальна місія» і фонд Дмитра Зіміна «Династія», який її спонсорував, були включені Мін’юстом Росії у список неурядових організацій «іноземних агентів» у травні 2015 року. Рішення відомства викликало критику з боку правозахисників і вчених, а в Москві пройшов мітинг на захист науки. У липні рада «Династії» ухвалила рішення про ліквідацію фонду. За даними ЗМІ, це призвело до закриття в Росії 20 освітніх і наукових програм на загальну суму понад 400 мільйонів рублів.

Дмитро Зімін заявив, що виключення «Ліберальної місії» з реєстру «іноземних агентів» не вплине на його рішення про ліквідацію «Династії». «Зворотного шляху немає», – заявив меценат.

Президент Росії Володимир Путін у 2012 році підписав закон про «іноземних агентів». Документ передбачає внесення неурядових організацій до списку, якщо вони мають фінансування з-за кордону і вважаються такими, що ведуть політичну діяльність.

Критики Кремля заявляють, що закон спрямований проти громадянського суспільства, тиск на яке посилився, відколи три роки тому Путін повернувся на посаду президента.

XS
SM
MD
LG