Доступність посилання

ТОП новини

Місія ОБСЄ заявляє про загалом спокійну ситуацію на Донбасі


Ситуація в зоні бойових дій на Донбасі, 15 вересня 2015 року
Ситуація в зоні бойових дій на Донбасі, 15 вересня 2015 року

Спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки і співпраці в Європі відзначає загалом спокійну ситуацію по обидва боки лінії зіткнення на Донбасі. Про це йдеться у звіті місії за 14 вересня, опублікованому сьогодні.

Зокрема, місія відзначає зменшення випадків порушення режиму припинення вогню довкола Донецького аеропорту.

«Між 9:00 і 15:25, перебуваючи на спостережному пункті Спільного центру з контролю та координації на центральному залізничному вокзалі Донецька (за 8 кілометрів на північний захід від міського центру), місія спостерігачів бачила один вибух (місія не змогла визначити джерела вибуху) на відстані 3–4 кілометри на північний захід від займаних нею позицій», – мовиться у звіті.

Також, перебуваючи в окупованій бойовиками Горлівці, спостерігачі місії чули 15 артилерійських вибухів. Місія не змогла визначити, хто відповідальний за ці вибухи, які сталися приблизно на відстані 3–5 кілометрів на південь і південний схід від місця їхнього перебування.

Водночас СММ заявила, що обмежена у виконанні своїх спостережних функцій через перешкоди з боку сторін конфлікту і з міркувань безпеки. Зокрема, як мовиться у звіті, луганські бойовики з угруповання «ЛНР» продовжують перешкоджати спостерігачам стежити за більшою частиною території поблизу кордону з Росією.

Згідно з лютневими мінськими домовленостями, на лінії контакту від середини лютого мав діяти черговий режим припинення вогню, а важкі озброєння мали бути відведені. Проте перестрілки й обстріли, і з застосуванням «відведених» озброєнь, тривали. Сторони звинувачували одна одну в порушеннях і провокаціях.

Наприкінці серпня на переговорах у Мінську Тристороння контактна група щодо мирного врегулювання в Україні, а також представники проросійських сепаратистів домовилися про чергове припинення вогню з 1 вересня у зв’язку з початком навчального року.

XS
SM
MD
LG