Доступність посилання

ТОП новини

З початку року в Україні зафіксовано понад 200 порушень прав журналістів – медіаексперт


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Інститут масової інформації повідомляє про 224 зафіксовані факти порушень прав журналістів від початку року. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявила експерт Інституту Ірина Чулівська.

«Порівняно з 2014 роком, за 8 місяців цього року у нас учетверо менше порушень. Здавалося б, що ситуація покращилася, але насправді вона була поганою і критичною минулого року. І якщо брати цю цифру – 224 порушення, то виходить, що майже щодня в Україні перешкоджають, б’ють або погрожують якомусь журналістові чи представнику ЗМІ», – заявила Чулівська.

За її словами, серед усіх випадків побиття, залякування, нападів і тиску на журналістів через їхню професійну діяльність до суду дійшли і були розслідувані, зокрема Генпрокуратурою, лише 3 справи.

За словами медіаексперта, найчастіше українські журналісти стають об’єктом фізичних зазіхань із боку учасників ДТП, мітингувальників, іноді – суддів, депутатів, міліціонерів.

Як зауважила Чулівська, найбільш ризикованим місцем для роботи українських журналістів нині є Крим і Донбас.

«У нас найгарячішою точкою насправді зараз є Крим для журналістів, там зараз найбільше ризиків для роботи українських журналістів. Просто в зоні АТО, де територія вже окупована, українських журналістів вкрай мало. Тому за цей рік зафіксовано 22 порушення щодо українських журналістів саме на окупованій території просто тому, що там українських журналістів майже немає», – заявила Чулівська.

За роки Незалежності в Україні під час або через виконання своїх професійних обов’язків загинули 64 журналісти.

Сьогодні, 16 вересня, в 15-і роковини зникнення Георгія Гонгадзе в Україні, журналісти вшановують пам’ять загиблих колег.

XS
SM
MD
LG