Доступність посилання

ТОП новини

Чільний антикорупційний чиновник подала у відставку після викриття її закордонних маєтків


Олена Тищенко
Олена Тищенко

Керівник управління з забезпечення повернення активів, набутих злочинним шляхом, Міністерства внутрішніх справ Олена Тищенко оголосила, що подала заяву на звільнення.

Як сказала вона в ефірі телеканалу «Еспресо ТВ», «інформаційні атаки» проти її управління і особисто проти неї виявилися «успішними».

У довгій заяві Тищенко перелічила успіхи її управління, але заявила, що воно «не може існувати у процесуальному та політичному вакуумі», й поскаржилася на такі законодавчі ініціативи, як пропозиція створити Агентство з повернення активів та розпорядження ними тощо, в яких, за її словами, «до того ж пропонується закласти корупційні можливості для таких органів».

Відео: Espreso.TV

Менш як тиждень тому, 10 вересня, журналістське розслідування програми «Схеми» – спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший» – виявило, що Олена Тищенко володіє віллою у Франції через спільну з колишнім чоловіком фірму, а також розкішним будинком у Великій Британії вартістю 5,4 мільйона фунтів стерлінгів, при цьому закордонні маєтки Тищенко не відображені чітко в її декларації.

Сама Тищенко тоді заявляла, що причиною були «дивно розроблені» бланки декларацій.

І Олена Тищенко, і її колишній чоловік Сергій Тищенко неодноразово були фігурантами антикорупційних журналістських розслідувань і в Україні, і за кордоном. Зокрема, через те, що конфісковані нафтопродукти Сергія Курченка були реалізовані приватним компаніям Сергія Тищенка за заниженою ціною, держава могла втратити 250 мільйонів гривень.

При цьому, коли в липні міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомляв про створення управління з забезпечення повернення активів, набутих злочинним шляхом, яке очолила Олена Тищенко, він заявляв, що саме справи, пов’язані з Сергієм Курченком, мають бути серед перших завдань новоствореного органу.

Понад рік тому Тищенко була призначена в Україні на посаду керівника міжвідомчої робочої групи з питань антикорупційного законодавства.

Вона також тісно вплетена у скандальну справу казахстанського опозиціонера-мільйонера Мухтара Аблязова. Його звинувачують у шахрайстві зі збитками для Казахстану обсягом понад 6 мільярдів доларів. У Лондоні тривають судові процеси, в яких фігурує і Олена Тищенко.

На цю ж тему:

11.09.2015
Олена Тищенко – жінка, яка ховає і шукає статки (розслідування)

Очільниця управління МВС із повернення корупційних активів ховала статки казахського олігарха, а тепер відповідає за пошук грошей режиму Януковича далі
10.09.2015
Держслужбовець Тищенко, яка повертає активи Януковича, має 2 будинки у Франції та Британії – «Схеми»

І Олена Тищенко, і її колишній чоловік Сергій Тищенко неодноразово були фігурантами антикорупційних журналістських розслідувань далі
XS
SM
MD
LG