Доступність посилання

ТОП новини

Керівник ООН заявив, що вражений ставленням до мігрантів на кордоні Угорщини


Генеральний секретар НАТО Пан Ґі Мун заявив, що був вражений тим, як поліція Угорщини поводиться з мігрантами на кордоні з Сербією, через який ті намагаються прорватися.

За його словами, він говорив про це телефоном із прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

Раніше в середу, 16 вересня, близько 300 нелегальних мігрантів зробили спробу силою прорватися з Сербії до Угорщини через малий пропускний пункт Реске-2, що посилено охороняється угорською поліцією та військовими, передає кореспондент Радіо Свобода. Поваливши загороджувальні ворота, біженці почали кидати каміння, пластикові пляшки і палиці в бік правоохоронців, щоб ті пропустили їх через кордон. Але у відповідь поліція застосувала водомети та подразливий газ. На підмогу поліції прибули спецпризначенці з Національного центру протидії тероризмові. До стримування мігрантів була залучена й бронетехніка поліції.

Сербська сторона висловила стурбованість тим, що Угорщина не хоче пропускати через кордон біженців, які перебувають на нічийній території, і пропонує обговорити проблему на рівні міністрів-силовиків двох країн.

Прем’єр-міністр Сербії Александар Вучич засудив брутальне, за його словами, ставлення до мігрантів на угорському боці кордону.

А тим часом, сказав міністр внутрішніх справ Сербії Небойша Стефанович, його країна направить додаткові сили поліції на кордон із Угорщиною, щоб відвернути нові напади на угорську поліцію з сербського боку і «гуманним і належним чином» відокремити мігрантів від прикордонних загорож із колючого дроту і угорської поліції.

У вівторок, 15 вересня Угорщина по суті закрила свій кордон із Сербією через загострення міграційної кризи. На сербському боці все ще перебувають тисячі мігрантів, які хочуть продовжити свій шлях до Німеччини через Угорщину. Однак багато груп утікачів вирушили в бік Хорватії, сподіваючись дістатися Західної Європи іншим маршрутом.

XS
SM
MD
LG