Доступність посилання

ТОП новини

У Празі журналісти вшанували роковини вбивства колеги Георгія Гонгадзе


Журналісти вшанували у Празі загиблого колегу Гонгадзе
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Українські журналісти та активісти вшанували у столиці Чехії Празі пам’ять убитого 15 років тому журналіста Георгія Гонгадзе. Учасники акції тримали в руках аркуші з портретами Гонгадзе, а також символічними чорними силуетами на знак ушанування всіх медійників, які загинули через виконання професійних обов’язків. Журналісти оголосили хвилину мовчання, щоб висловити повагу загиблим.

Журналіст Радіо Свобода і «Громадського телебачення Донбасу» Олексій Мацука згадав також про загибель колеги Ігоря Олександрова. Мова йде про донецького журналіста, відомого завдяки викривальним матеріалам проти команди тодішнього голови Донецької обласної державної адміністрації Віктора Януковича. Ігоря Олександрова у 2001 році нападники забили битами до смерті.

«До сьогодні ми не отримали чітких відповідей, хто це зробив, навіщо, як, і жодних наслідків сьогодні немає. На жаль, влада змінюється вже не вперше. І щоразу ми отримуємо обіцянки, що знайдуть і покарають людей, які стоять за нападами на моїх колег журналістів по всій Україні», – сказав журналіст.

Участь в акції взяла й низка кримських журналістів, зокрема, з проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії» та кримськотатарського каналу ATR. За словами медійників, окупація Росією Криму позбавила їх можливості влаштовувати акції на знак пошани Гонгадзе. Тож маючи нагоду зробити це в Празі, вони закликали чинну українську владу розслідувати усі випадки, коли журналіст страждає під час виконання службових обов’язків.

Журналіста Георгія Гонгадзе вбили восени 2000 року, і відтоді замовників убивства слідство так і не встановило. Нині визнаний судом виконавець вбивства – екс-начальник департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексій Пукач, засуджений до довічного ув’язнення – оскаржує цей вирок.

За сім місяців цього року Інститут масової інформації зафіксував один випадок убивства журналіста, 30 побиття та нападів на журналістів, 39 перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 9 випадків цензури. За минулий рік також 79 журналістів побували в полоні сепаратистів на сході України, загинуло семеро. Нині в руках сепаратистів із угруповання «ЛНР» уже дев’ять місяців перебуває луганська журналістка Марія Варфоломеєва.

XS
SM
MD
LG