Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила пакет законопроектів щодо реструктуризації боргу


Після тривалого обговорення депутати Верховної Ради України ухвалили в першому читанні і в цілому пакет із п’яти законопроектів щодо реструктуризації державного боргу і його часткового списання. За кожен законопроект депутати голосували окремо, і віддавали не менше трьохсот голосів, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Ми отримуємо конкретне списання 3,6 мільярдів доларів. Це ті борги, які накопичували за 20 років, але які ми мали б платити. Ми економимо близько п’яти мільярдів доларів відсотків, які б мали платити. Протягом найближчих чотирьох років ми не будемо погашати наші боргові зобов’зання. Якщо Україна буде зростати, то кредитори будуть отримувати додаткові кошти. Це правда. Але при тій умові, якщо ВВП складе 125 мільярдів доларів. Це означає, що якщо протягом наступних 25 років ВВП зростатиме більше 4%, то ВВП України має бути на рівні Швейцарії і трохи менше Саудівської Аравії. Я хочу заплатити кредиторам, якщо наша країна буде однією з найуспішніших країн світу», – заявив під час заключного виступу перед голосуванням прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Крім того, прем’єр наголосив, що неухвалення даних законопроектів означатиме фактичне оголошення дефолту для України.

Проти ухвалення документів виступали фракції «Батьківщина» і Радикальна партія.

Україна домовилася з кредиторами про списання 20% боргу. Угода передбачає скорочення боргового навантаження країни на суму до 4 мільярдів доларів. А відсоткова ставка за борговими зобов’язаннями становитиме 7,75%.

За даними уряду, на 27 липня зовнішній борг України оцінювався в 68 мільярдів доларів.

XS
SM
MD
LG