Доступність посилання

ТОП новини

ЄСПЛ задовольнив першу скаргу щодо «Болотної справи» в Росії


Обвинувачені в «Болотній справі» у суді. Третій зліва – Артем Савелов
Обвинувачені в «Болотній справі» у суді. Третій зліва – Артем Савелов

Європейський суд з прав людини задовольнив першу скаргу фігурантів «Болотної справи» в Росії і зобов’язав російську владу виплатити їм компенсації.

Скаргу подавали Леонід Ковязін, Артем Савелов й Ілля Гущин. Перший провів під арештом майже півтора року і був амністований. Савелов і Гущин засуджені до двох з половиною років позбавлення волі.

Рішення Страсбурзького суду опубліковани на сайті ЄСПЛ.

Суд визнав, що стосовно Савелова були порушені статті європейської Конвенції про захист прав людини й основних свобод, що стосуються правомірності арешту, і зобов’язав Росію виплатити йому три тисячі євро. Щодо Ковязіна і Гущина ЄСПЛ визнав, що російська влада порушила статті Конвенції, що гарантують судовий розгляд у розумні терміни або звільнення до суду. Їм має бути виплачена компенсація за дві тисячі євро кожному.

Леонід Ковязін, Артем Савелов й Ілля Гущин – фігуранти так званої «Болотної справи» про масові заворушення 6 травня 2012 року в Москві. Всього до відповідальності у цій справі притягли 33 людини. Засудили 18 людей, 10 із них досі перебувають у колоніях, шестеро вже звільнилися, двоє були засуджені умовно. 13 людей амністували. Ніхто з фігурантів справи виправданий не був. Термін давності у «Болотній справі» закінчується в 2022 році.

У ЄСПЛ також очікують розгляду скарги, подані іншими «в’язнями Болотної» – Володимиром Акименковим, Ярославом Белоусовим, Денисом Луцкевичем, Степаном Зиміним, Олексієм Поліховичем, Леонідом Развозжаєвим і Сергієм Удальцовим.

XS
SM
MD
LG