Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти повідомили, що отримують підручники з Росії тоннами


(архівне фото)
(архівне фото)

Донецькі і луганські сепаратисти відзвітували про отримання у складі «гуманітарної допомоги» з Росії шкільних підручників за російськими програмами, які вони обраховують не за кількістю примірників, а на вагу, тоннами.

Зокрема, в угрупованні «ДНР» заявили про отримання понад 500 тонн підручників для школярів 5–9 класів, в угрупованні «ЛНР» – про 204 тонни таких підручників, які доставив їм черговий, уже 38-й нелегальний «гуманітарний конвой», введений із Росії.

В окупованому Луганську, зокрема, заявили, що це підручники з усіх шкільних дисциплін російського видавництва «Просвещение».

В обох угрупованнях додали, що підручники для молодших і для старших класів уже отримали в попередніх російських «гумконвоях» – 27 серпня в Донецьку, коли там заявляли про отримання теж понад 500 тонн підручників, і перед тим 30 липня в Луганську, де тоді говорили про 100 тонн російської шкільної літератури.

Загалом нині Росія ввела на окуповані території понад 1200 тонн вантажів, які вона називає «гуманітарними». На Донеччину 55 вантажівок доставили близько 750 тонн – і продовольства, що може бути визнане гуманітарним вантажем, і підручників та будівельних матеріалів, які не є гуманітарними вантажами. До Луганська понад 40 машин привезли загалом близько 450 тонн вантажів – за словами тамтешніх сепаратистів, це були, крім підручників, тільки продукти харчування.

Україна щоразу наголошує, що всі ці «гумконвої» Росія вводить в Україну незаконно, без згоди уряду України, з порушенням національного законодавства і загальновизнаної міжнародної практики, а переміщувані вантажі, такі як, зокрема, підручники за російськими шкільними програмами, які нині насаджують на окупованих територіях, часто взагалі не можуть бути визнані гуманітарними.

XS
SM
MD
LG