Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чехії запропонував враховувати й українців у квотах ЄС на біженців


Мілош Земан (л) під час візиту до Баку з президентом Азербайджану Ільгамом Алієвим (п)
Мілош Земан (л) під час візиту до Баку з президентом Азербайджану Ільгамом Алієвим (п)

Президент Чехії Мілош Земан заявляє, що квоти на прийняття біженців країнами Європейського союзу мають бути тільки добровільними і при цьому враховувати й можливих біженців із України.

«Українці є тими біженцями, які нам ближчі і своїм походженням, і своєю працьовитістю», – наголосив Земан, перебуваючи з офіційним візитом у столиці Азербайджану Баку.

Він повторив, що підтримує позицію уряду Чехії в тому, що країни Євросоюзу мали б приймати біженців тільки на добровільних засадах, а не за обов’язковими квотами, які прагне провести голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер.

Біженців не можна утримувати в Чехії на основі квот силою, «якщо вони хочуть до Німеччини, чи то до Швеції, але передусім до Німеччини, і вони до Німеччини в межах шенгенського простору все одно підуть», додав чеський президент.

Єврокомісія і Європейський парламент ставлять за мету розподілити 120 тисяч біженців, що прибувають у першу чергу до Греції, Італії й Угорщини, між усіма 28 країнами-членами ЄС за визначеними квотами. Найбільший опір такій політиці примусових квот чинять країни «Вишеградської групи» – Чехія, Словаччина, Угорщина і Польща. Вони заявляють, що ладні прийняти певну кількість біженців, але визначать її самостійно, а не за вказівкою з Брюсселя.

XS
SM
MD
LG