Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний суд Росії відмовився розглядати скаргу на «приєднання» Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Конституційний суд Росії відмовився розглядати скаргу на російський закон про «приєднання Криму», подану Товариством захисту прав споживачів.

Суд пояснив це тим, що заява правозахисників не належить до його компетенції.

В опублікованому на сайті суду рішенні також зазначається, що постанова про «прийняття Криму до складу Росії» є остаточною і не може бути оскаржена.

Товариство захисту прав споживачів «Громадський контроль» оскаржило закон «Про прийняття Криму і Севастополя до складу Росії» наприкінці липня. На думку заявників, «приєднання півострова», як називають у Росії його окупацію і спробу анексії, зокрема, порушує принцип верховенства міжнародного права, закріпленого в російській Конституції.

Це саме товариство в червні вже рекомендувало російським туристам, які хочуть відвідати Крим, отримувати дозвіл на це від української влади. Посилаючись на чинні норми міжнародного права, юристи «Громадського контролю» пояснили, що правовий статус Криму і міста Севастополя – окупована територія. Організація також зазначала, що Росія не денонсувала міжнародні договори і угоди, в яких визнана територіальна цілісність України разом із Кримом, і не підписувала з Україною нового мирного договору, який би легітимував анексію півострова.

Тоді у Кремлі ці поради назвали «абсурдними», президент Росії Володимир Путін назвав їх «обслуговуванням інтересів іноземних держав», а Федеральна служба нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій, більше відома як «Роскомнагляд», блокувала доступ до сайту організації на території Росії і домоглася видалення тексту пам’ятки навіть із інтернет-архіву Wayback Machine (її далі можна знайти в перепублікаціях на інших сайтах).

XS
SM
MD
LG