Доступність посилання

ТОП новини

Люди на Донбасі гинуть від обстрілів із обох сторін конфлікту – ООН


Вогонь на Донбасі ведеться з обох сторін конфлікту – ООН
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

В ООН занепокоєні, що, за даними моніторингової місії ОБСЄ, майже вісім тисяч людей загинуло на Донбасі, і більшість із них – цивільні, які гинуть від артобстрілів із обох сторін конфлікту. Про це заявив спеціальний доповідач ООН із питань позасудових страт та страт без належного судового розгляду Крістоф Гайнс.

«Це викликає величезне занепокоєння, бо вогонь ведеться в районі проживання цивільного населення. Слід зазначити також, що система перепусток спричиняє довгі черги, а це створює проблему доставки необхідної медичної гуманітарної допомоги», – зазначив Гайнс.

Він наголосив також на тому, що більшість добровольчих батальйонів, які не були включені в систему Збройних сил України, застосовували насилля або погрожували тим, хто не тримався загальної точки зору. Зокрема, він зазначив, що з боку влади України в цьому контексті часто згадується «Правий сектор», а з боку сепаратистів – «Спарта». Але це не єдині групи, що діють таким чином, додав Гайнс.

Спостерігач згадав також про захисника донецького аеропорту, бійця 90-го батальйону Ігоря Браневицького. Його, за словами очевидців, убив у полоні бойовиків їхній ватажок Арсеній «Моторола» Павлов. Крістоф Гайнс розповів, що під час зустрічі з людиною, яка називає себе «омбудсменом» сепаратистського збройного угруповання «ДНР», вони обговорювали цю справу, і в «ДНР» зобов’язалися її розслідувати.

Крім того, він висловив занепокоєння також тим, що докази у справі підпалу Будинку профспілок в Одесі 2 травня 2014 року знищені, а український уряд звітує щодо цих подій вкрай повільно.

Представник Організації Об’єднаних Націй перебував в Україні з вівторка і досліджував випадки порушень прав людини як у зоні бойових дій, так і поза нею. На Донбасі Гайнс перетнув лінію контакту і відвідав Донецьк, де зустрівся з представниками моніторингової місії ОБСЄ і з так званими «представниками комісії з прав людини» і з «омбудсменом» угруповання «ДНР». Спеціальний спостерігач планував зустрітись і з «офіційними представниками» угруповання «ДНР», але вони в останній момент скасували зустріч.

Спеціальний доповідач ООН оприлюднить остаточний звіт із подробицями свого перебування в Україні на 32-й сесії Ради з прав людини Організації Об’єднаних Націй, яка пройде в червні наступного року. Крістоф Гайнс збирається вказати на той факт, що представники Києва і сепаратистських угруповань закидають одна одній, що саме інша сторона не дотримує прав людини.

XS
SM
MD
LG