Доступність посилання

ТОП новини

У США повторили, що не згодні з Росією щодо участі президента Сирії в боротьбі з тероризмом


Марк Тонер, архівне фото
Марк Тонер, архівне фото

У США знову наголосили, що, як і раніше, не згодні з позицією Росії, яка заявляє, що президент Сирії Башар аль-Асад може бути «надійним партнером» у міжнародних зусиллях для боротьби з екстремістським угрупованням «Ісламська держава».

Речник Державного департаменту США Марк Тонер додав, що у США таку думку Москви взагалі відкидають.

За його словами, Вашингтон наголошує на тому, що виступає проти будь-яких зусиль, що мають на меті підтримку режиму Асада, бо вважає, що його присутність «контрпродуктивна щодо будь-якого мирного процесу», а майбутнє політичне вирішення кризи в Сирії «виключає Асада».

Коментуючи повідомлення про перші за більш як рік телефонні переговори міністрів оборони США й Росії, що відбулися раніше у п’ятницю, 18 вересня, щодо того, як уникнути конфлікту військових двох країн у Сирії, Тонер уточнив, що це не означає поновлення контактів двох країн за військовою лінією.

США перервали військові контакти з Росією на високому рівні ще 2014 року після окупації Росією Криму і спроби анексії українського півострова.

Але нарощування російської військової присутності в Сирії, зокрема, на військовому аеродромі біля міста Латакії, викликало занепокоєння, що військова авіація США й Росії може одночасно виконувати бойові завдання в сирійському повітряному просторі, зміст яких може бути протилежним.

Вашингтон очолює міжнародну коаліцію проти угруповання «Ісламська держава» в Сирії й Іраку, і Москва теж заявляє, що теж має намір допомогти боротися з «тероризмом». Але Захід і арабський світ підтримують помірковану опозицію до режиму Башара аль-Асада, яка воює і проти ісламістів, і проти режиму; Росія ж підтримує саме режим Асада в його боротьбі з супротивниками, яких сирійський президент називає «терористами» всіх – і радикальних ісламістів, і помірковані сили, що мають підтримку значної частини світу.

США і ще значна частина Заходу, а також арабський світ вважають, що мирний процес у Сирії має призвести до усунення влади авторитарного президента Башара аль-Асада і створення уряду національної єдності без його участі.

XS
SM
MD
LG