Доступність посилання

ТОП новини

У США знову заявили, що в Сирії Асад має піти геть, і закликали Росію допомогти в цьому


Джон Керрі, архівне фото
Джон Керрі, архівне фото

Державний секретар США Джон Керрі заявив, що президент Сирії Башар аль-Асад має відійти з посади, але час його відходу треба узгодити шляхом переговорів.

Виступаючи в Лондоні після переговорів із міністром закордонних справ Великої Британії Філіпом Гаммондом, держсекретар закликав союзників сирійського президента Росію та Іран вжити свій вплив на нього, щоб переконати його піти на такі переговори.

За словами Керрі, необхідно терміново поновити зусилля з метою знайти політичне залагодження чотирирічної громадянської війни в Сирії і дедалі глибшої кризи з біженцями з цієї країни.

Тим часом у Сирії одне з ісламістських угруповань, які воюють проти влади Асада, «Джайш аль-іслам» («Військо ісламу»), заявило, що обстріляло ракетами військовий аеродром біля міста Латакії, де, як припускають, Росія створює свою військово-повітряну базу для підтримки Асада. У відеозапису, оприлюдненому у п’ятницю, 18 вересня, бойовики угруповання попереджають росіян, що їм «не буде миру» в Сирії. Ця заява, як виглядає, наразі не підтверджена з інших джерел.

Різке нарощування останніми тижнями російської військової присутності в Сирії, зокрема, на військовому аеродромі біля Латакії, викликало занепокоєння, що військова авіація США й Росії може одночасно виконувати бойові завдання в сирійському повітряному просторі, зміст яких може бути протилежним.

Вашингтон очолює міжнародну коаліцію проти угруповання «Ісламська держава» в Сирії й Іраку, і Москва заявляє, що теж має намір допомогти боротися з «тероризмом». Але Захід і арабський світ підтримують помірковану опозицію до режиму Башара аль-Асада, яка воює і проти ісламістів, і проти режиму; Росія ж підтримує саме режим Асада в його боротьбі з супротивниками, яких сирійський президент називає «терористами» всіх – і радикальних ісламістів, і помірковані сили, що мають підтримку значної частини світу.

США і ще значна частина Заходу, а також арабський світ вважають, що мирний процес у Сирії має призвести до усунення влади авторитарного президента Башара аль-Асада і створення уряду національної єдності без його участі.

XS
SM
MD
LG