Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Угорщини дозволив використання армії для стримування мігрантів


Угорський військовий на кордоні з Хорватією, 21 вересня 2015
Угорський військовий на кордоні з Хорватією, 21 вересня 2015

У понеділок, 21 вересня, парламент Угорщини ухвалив зміни до закону про армію та поліцію, які дозволяють використання збройних сил для допомоги поліції в охороні кордонів країни від нелегальних мігрантів. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, парламент Угорщини проголосував за це рішення переважною більшістю голосів.

Відтепер угорська армія може застосовуватися на кордоні для розгону натовпу. У випадках загрози здоров’ю і життю військових дозволено застосовувати вогнепальну зброю. Як заявив Карой Контрат, статс-секретар МВС, відтепер угорська поліція зможе здійснювати розвідку за кордоном.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час виступу у парламенті закликав боротися з «короткозорою політикою Європи» щодо нелегальної міграції. На його думку, Європа не здатна утримувати економічних мігрантів з усього світу. Він наголосив, що переважна більшість втікачів прибувають не з зони бойових дій.

Представники урядової опозиції в угорському парламенті заявили про свою незгоду зі змінами до законодавства. На їхню думку, це може призвести до нових жертв. Вони закликали до спільної охорони південних кордонів ЄС із сусідніми країнами.

Із початку цього року до Угорщини з Сербії потрапило понад 200 тисяч біженців із країн Азії та Африки, більшість із яких склали громадяни Сирії. Днями Угорщина практично закрила свій кордон із Сербією, вздовж якого вже зведений захисний паркан, і тепер мігранти, що перебувають у Сербії, рушили на Хорватію, щоб через неї спробувати дістатися далі до Німеччини й інших заможних країн ЄС. Увечері в четвер, 17 вересня, через це Хорватія теж майже повністю закрила свій кордон із Сербією, заявивши, що її можливості приймати біженців переповнені.

Будапешт наполягає, щоб Євросоюз поклав край навалі нелегальних мігрантів, організувавши надійну охорону кордонів Греції, через яку прибуває більшість біженців, силами об’єднаних підрозділів поліції і прикордонників із різних країн Європи, а також виступає проти обов’язкових квот на розподіл цих мігрантів по всіх країнах ЄС.

XS
SM
MD
LG