Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: понад 60% українців підтримують вступ України до НАТО


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ та президент України Петро Порошенко у Львові, 21 вересня
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ та президент України Петро Порошенко у Львові, 21 вересня

Президент України Петро Порошенко заявляє, що підтримка українцями вступу країни в НАТО зростає і зараз вже перевищує 60%.

«Євроатлантичний вибір з перспективою членства в НАТО отримує надзвичайно важливу зростаючу підтримку в українському суспільстві. Два роки тому курс на євроатлантичну інтеграцію підтримували, шановний пане генеральний секретар, 16% українців. Рік тому ця цифра стрімко наближалася до 50%. Зараз кількість українців, які підтримують євроатлантичну інтеграцію, вже перевищує 60%», – заявив Порошенко, відкриваючи засідання РНБО України за участю генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа.

За словами Порошенка, це означає, що український народ підтримує євроатлантичний вибір.

21 вересня президент України під час спільного брифінгу з Столтенберґом заявив, що Україна наразі не готова стати членом НАТО.

Останнім часом підтримка вступу України до НАТО в українському суспільстві значно зросла. За даними дослідження, проведеного наприкінці липня, на ймовірному референдумі про вступ України до НАТО за це проголосували б 64 відсотки його умовних учасників, проти були б 28,5 відсотка.

Наприкінці 2014 року Верховна Рада підтримала президентський законопроект про відмову України від позаблокового статусу.

У НАТО наголошують, що позиція союзу залишається незмінною: Україна має право на вступ, коли Київ висловить бажання вступати і виконає необхідні умови, і «двері завжди залишаються відчиненими». Натомість Росія вимагає «гарантій невступу України в НАТО».

Україна офіційно відмовилася від попереднього курсу на вступ до НАТО 2010 року, відразу після приходу до влади тодішнього президента Віктора Януковича.

XS
SM
MD
LG