Доступність посилання

ТОП новини

Вірменія закликає правозахисників втрутитися у ситуацію на кордоні з Азербайджаном


Вірменія закликає міжнародні організації втрутитися у ситуацію на кордоні з Азербайджаном, де, за повідомленням Єревана, у результаті обстрілу з боку Азербайджану, 24 вересня загинули троє цивільних та двоє були поранені. Відповідного листа до міжнародних правозахисників написав омбудсмен Вірменії Карен Андреасян.

«Учора (24 вересня) Азербайджан грубим чином порушив третю статтю Женевської конвенції про захист цивільного населення, яка у першу чергу забороняє будь-які зазіхання щодо мирного населення, яке не бере участі у військових діях. Крім того, 1-й додатковий протокол Женевської конвенції забороняє будь-які атаки на цивільні населені пункти. Тим часом, Азербайджан напав на житлові будинки прикордонних вірменських сіл», – йдеться у листі Андреасяна, направленому Верховному комісару ООН з прав людини, голові ОБСЄ, інституту європейських омбудсменів, Міжнародному комітету Червоного Хреста та Human Rights Watch.

Міністерство оборони Азербайджану, своєю чергою, 24 вересня заявило про поранення жінки у результаті обстрілу вірменської сторони. В оборонному відомстві Азербайджану наголосили, що їхні солдати мають наказ не стріляти по цивільних.

Міноборони Азербайджану також звинувачує Єреван у розгортанні військових об’єктів у житлових районах. Баку заявляє, що вся відповідальність за загибель вірменських цивільних лежить на Єревані.

Єреван перебуває у стані конфлікту з Баку через Нагірний Карабах. Близько 30 тисяч людей загинули у війні за контроль над цією територією в 1990-х роках. Нагірний Карабах не підтримує офіційних відносин із владою в Баку, ведучи після війни свої справи за військової та фінансової підтримки Вірменії.

Зусилля з досягненню постійного врегулювання досі не дали результатів, попри зусилля Франції, Росії та США.

XS
SM
MD
LG