Доступність посилання

ТОП новини

Іран хоче долучитися до розслідування трагедії у Саудівській Аравії


Віце-президент Ірану Есхад Джаханґірі
Віце-президент Ірану Есхад Джаханґірі

Іран вимагає, щоб представники цієї країни та інших, чиї громадяни загинули та постраждали напередодні під час хаджу у Саудівській Аравії, були залучені до розслідування.

«Влада Саудівської Аравії відповідальна і мусить відповідати», – заявив віце-президент Ірану Есхад Джаханґірі у п’ятницю, 25 вересня, після екстреного засідання уряду.

«Немає сумнівів щодо непрофесійності менеджменту, який організовує паломництво, а також недосвідченості персоналу служби безпеки», – наголосив Джаханґірі.

У четвер, 24 вересня, внаслідок трагедії, яку вважають найбільшою у Саудівській Аравії від 1990 року, загинули 717 людей, понад 800 поранені. Іран заявляє, що серед загиблих 131 громадянин Ірану. За інформацією іранського державного інформагентства IRNA, наразі залишається невідомою досі ще 365 іранців.

Трагедія сталася поблизу Мекки у день мусульманського свята Ід-аль-Адха, відомого також як Курбан-байрам у тюркомовних спільнотах.

Це вже друга така трагедія в Саудівській Аравії за місяць. 11 вересня 111 вірян загинули внаслідок падіння будівельного крана на мечеть у Мецці.

Іранські лідери, зокрема верховний лідер аятола Алі Хаменеї, розкритикували владу Саудівської Аравії і заявили, що причиною трагедії стала недостатня організація події.

Хадж є однією з основ ісламу, кожен мусульманин вважає обов’язком хоча б раз у житті здійснити паломництво в Мекку.

Близько двох мільйонів мусульман зі 164 країн світу прибули до Саудівської Аравії на 5-денний хадж, що цього року почався 22 вересня.

XS
SM
MD
LG