Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС стурбовані спробами сепаратистів блокувати доставку гуманітарних вантажів на Донбас


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ стурбоване спробами сепаратистів ускладнити роботу організацій системи ООН та блокувати доставку гуманітарних вантажів на Донбас. Про це йдеться в заяві зовнішньополітичного відомства.

«Такі безвідповідальні дії є неприпустимими з огляду на наближення осінньо-зимового періоду та збільшення гуманітарних потреб цивільного населення. Вони суперечать міжнародно визнаним гуманітарним принципам, порушують міжнародне гуманітарне право, а також Мінські домовленості, які передбачають безпечний доступ, доставку, зберігання та розподіл гуманітарної допомоги серед тих, хто її потребує», – йдеться у заяві.

У відомстві наголошують, що міжнародні гуманітарні організації, які надають Україні гуманітарну допомогу, належним чином акредитовані МЗС України відповідно до національного законодавства і не потребують жодної додаткової «реєстрації».

Раніше в угрупованнях «ЛНР» і «ДНР» заявили, що співробітники міжнародних гуманітарних організацій, які не отримали акредитацію на територіях, підконтрольних сепаратистам, мають залишити ці території.

У «ЛНР» і «ДНР» заявили, що акредитацію на роботу отримав лише Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт раніше заявив, що заборона діяльності міжнародних гуманітарних організацій є грубим порушенням Мінських угод з боку сепаратистів.

Стурбованість забороною висловили також в ООН, заявивши, що такий крок позбавить необхідної допомоги людей, які її потребують через конфлікт на сході України. У березні в ООН повідомляли, що близько 5 мільйонів людей потребують гуманітарної допомоги в Україні – як ті, хто живе на окупованих територіях, так і переселенці.

XS
SM
MD
LG