Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: мусульман у Криму запрошують на «профілактичні бесіди» в ФСБ


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

У Кримській правозахисній групі заявляють, що ФСБ втручається в діяльність мусульманських релігійних громад, зокрема мусульмани повинні проходити «профілактичні бесіди».

«Співробітники ФСБ, за словами очевидців, повідомили, що члени мусульманської громади повинні будуть пройти «профілактичні бесіди» у ФСБ Росії», – йдеться в огляді ситуації з правами людини в Криму за липень-серпень 2015 року.

Також правозахисники розповіли, що 14 серпня в мечеть селища Ай-Василь (Василівка) в Ялті прибули співробітники ФСБ Росії з метою встановлення камер відеоспостереження для протидії тероризму.

«Установка відеозйомки не була ініціативою місцевої громади, а ініціативою органів ФСБ. Законною підставою такого втручання з боку ФСБ є або кримінальна справа стосовно конкретних осіб, але їхній статус повинен бути визначений постановою слідчого (як підозрюваних), або вирішення питання про заборону діяльності релігійної організації у зв’язку із здійсненням забороненої діяльності, визначеної законом. Однак жодної з цих підстав співробітники не пред’явили, а послалися лише на усне пояснення», – зазначається в огляді.

«Таким чином, це відеоспостереження в мечеті є втручанням органів влади і ФСБ у здійснення релігійних і культових обрядів, що порушує свободу совісті і релігії», – наголошують в Кримській правозахисній групі.

Наразі правоохоронні органи анексованого Криму не коментують заяви про профілактичні бесіди.

Раніше глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що від березня 2014 року, коли Крим анексувала Росія, щодо кримськотатарського народу здійснюється «каральна політика», яка має на меті повне «придушення волі і боротьби кримськотатарського народу за свої права на рідній землі».

16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя відбувся так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали це голосування і вважають, що Крим Росія анексувала. Росія заперечує факт анексії, кажучи про «відновлення історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG