Доступність посилання

ТОП новини

Україна купуватиме російський газ по 227 доларів – Коболєв


Голова правління «Нафтогазу України» Андрій Коболєв
Голова правління «Нафтогазу України» Андрій Коболєв

Голова правління «Нафтогазу України» Андрій Коболєв заявляє, що українська сторона планує підписати тристоронню газову угоду щодо постачання російського газу наприкінці вересня – на початку жовтня.

«Думаю, ми маємо встигнути підписали тристоронню газову угоду до кінця вересня або на початку жовтня», – сказав Коболєв у понеділок, 28 вересня, на прес-конференції у Києві.

За його словами, вартість російського газу у 4-му кварталі цього року для України становитиме трохи більше 227 доларів за тисячу кубів.

Коболєв повідомив, що на 28 вересня в українських підземних сховищах є понад 15,5 мільярдів кубів палива. Він зазначив, що у разі відновлення закупівлі російського газу, запаси палива в українських ПСГ до початку опалювального сезону зростуть до 17,4 мільярдів кубів.

Андрій Коболєв наголосив, що на рахунки «Нафтогазу» вже надійшли 500 мільйонів доларів на закупівлю російського газу.

«Гроші вже на рахунку «Нафтогазу». Вони перебувають на спецрахунку у державному банку. Там вони зарезервовані на закупівлю газу у «Газпрому». Витрачатимемо ми їх поступово, відповідно до потреби», – зазначив керівник «Нафтогазу».

Коболєв додав, що закупівля російського газу не означає відмову від його постачання з Європи.

Раніше у понеділок міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявив, що Київ розпочне закачувати російський газ одразу після підписання тристороннього протоколу за так званим «зимовим пакетом».

25 вересня Європейська комісія, Росія і Україна домовилися про умови поставок газу в Україну на майбутній зимовий період з 1 жовтня до кінця березня 2016 року.

Згідно з домовленостями, українська сторона зобов’язується забезпечити транзит природного газу через свою територію в країни ЄС, в тому числі за рахунок закачування 2 мільярдів кубометрів природного газу в підземні сховища ще в жовтні 2015 року. Кошти на цю закупівлю в обсязі 500 мільйонів доларів має надати ЄС.

Уряд Росії зобов’язується знизити ціни на газ для України шляхом зменшення експортного мита в четвертому кварталі 2015 року та в 1 кварталі 2016 року.

За словами віце-президента Єврокомісії Мароша Шефчовича, підтвердження парафованого тристороннього протоколу щодо газу між Росією, Єврокомісією й Україною потребуватимуть «окремої процедури».

XS
SM
MD
LG