Доступність посилання

ТОП новини

ЄСПЛ продовжив термін для надання Росією пояснень за позовами щодо Криму та Донбасу


Європейський суд з прав людини
Європейський суд з прав людини

Європейський суд з прав людини продовжив термін для надання офіційних пояснень Росією за позовами щодо анексії Криму та агресії на Донбасі до 31 грудня. Про це в інтерв’ю агентству «Українські новини» заявив урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ Борис Бабін.

«Вона (Росія – ред. ) попросила Європейський суд (із прав людини) відкласти це питання, і ЄСПЛ дав ще одну відстрочку, до 31 грудня 2015 року. Ми думаємо, що це може бути і не останнє «прохання» Росії відкласти це питання. Тому що у них один інтерес, і він дуже простий – Росія буде намагатися затягнути ці справи до останнього. Адже вони не зможуть виграти його ніяк… Але єдина їхня тактика зараз – це максимально відтягувати розгляд заяв», – сказав він.

Бабін зазначив, що у Європейському суді з прав людини станом на липень є понад 500 індивідуальних позовів.

«Більшість цих справ стосуються подій на Донбасі, найменше – щодо Криму, і більшість справ подані одночасно проти двох держав – Росії та України. Це, на жаль, викликано, зокрема, позицією низки вітчизняних правозахисних структур, які надають безкоштовну допомогу людям, тільки якщо вони подають позови проти двох держав або проти України», – зазначив він.

Урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ не повідомив, коли слід очікувати рішення ЄСПЛ.

«Я не хочу визначати будь-які терміни, тому що, скажімо так, наші «контрагенти» будуть це використовувати. Але наступного року рішення точно не буде. Щодо індивідуальних справ, то ми маємо абсолютно розумні терміни – 2–3 роки, до 5 років максимум, тобто це не десятиліття. Індивідуальні справи ЄСПЛ не затягуватиме до нескінченності. Просто Європейський суд (із прав людини) відкладав певною мірою розгляд цих справ, бо мав надію на те, що ситуація в Україні буде врегульована», – додав Бабін.

Як заявив міністр юстиції Павло Петренко, Україна вже подала 4 позови в ЄСПЛ проти Росії, у цих позовах вказані факти порушення прав людини у зв’язку як з анексією Криму, так і з воєнними діями на Донбасі.

До 25 вересня Росія повинна була дати офіційні пояснення за цими позовами.

Росія анексувала Крим в березні 2014 року. Відтоді на півострові значно погіршилася ситуація у сфері прав людини.

Воєнні дії на Донбасі тривають з квітня 2014 року. Дії сепаратистів підтримує Росія, не визнаючи наявність російських військових на сході України, стверджуючи, що мова йде про «добровольців».

XS
SM
MD
LG