Доступність посилання

ТОП новини

«Опора» зафіксувала аномальне відхилення кількості виборців у територіальних округах


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Громадянська мережа «Опора» зафіксувала масове відхилення у кількості виборців, прив’язаних до територіальних виборчих округів.

«До прикладу, рівень відхилення для районних рад подекуди перевищує 700%. Тобто масштаб, кількість виборців, які є в одному територіальному виборчому окрузі, порівняно з іншим територіальним виборчим округом в межах цієї громади подекуди в 7, майже у 8 разів відрізняється за кількістю виборців», – повідомила координатор парламентських і виборчих програм громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

Наприклад, на Львівщині відхилення між округами буває у 8–9 разів, у Запорізькій – різниця майже у 3 рази, а в Харківській – у 3,5.

Допустиме відхилення від середньої кількості виборців в окрузі, згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії, складає не більш як 15%.
Відповідно, такий нерівномірний розподіл округів перед місцевими виборами впливає і на вагу мандата.

«Вага мандата, отриманого в одному окрузі, буде меншою за вагу мандата в іншому. Один округ у Харківській області буде 5 тисяч виборців, а в іншому 60», – додала Айвазовська.

Із 294 зареєстрованих в Україні партій у місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня, братимуть участь 142 партії. Втім, зареєструватись кандидати ще можуть до 30 вересня.

В Україні, за винятком територій Криму та Донбасу, які українська влада не контролює, місцеві вибори відбудуться 25 жовтня.

XS
SM
MD
LG