Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний кримінальний суд розширив вивчення ситуації в Україні після другого звернення Києва


Будівля Міжнародного кримінального суду в Гаазі в Нідерландах (©Shutterstock)
Будівля Міжнародного кримінального суду в Гаазі в Нідерландах (©Shutterstock)

Прокурор Міжнародного кримінального суду розширює попереднє вивчення ситуації в Україні після другої заяви Києва про визнання юрисдикції цього суду, повідомила прес-служба МКС.

«Услід за другою заявою, поданою урядом України 8 вересня, та враховуючи її юридичні наслідки та взаємопов’язану природу подій в Україні, прокурор, відповідно, вирішив розширити часові рамки попереднього вивчення з метою охопити будь-які злочини, вчинені, за твердженнями, на території України, починаючи з 20 лютого 2014 року», – мовиться в повідомленні.

Суд нагадав, що 8 вересня 2015 року уряд України подав другу заяву відповідно до статті 12 (3) Римського статуту – установчого договору Міжнародного кримінального суду, – визнавши юрисдикцію суду щодо злочинів, вчинених, за твердженнями, на території України, починаючи з 20 лютого 2014 року, без вказаної кінцевої дати.

Перша заява, подана урядом України ще 17 квітня 2014 року, стосувалася злочинів, вчинених, за твердженнями, на території України в період із 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року. Тоді ж, 25 квітня 2014 року, прокурор МКС Фату Бенсуда розпочала попереднє вивчення ситуації в Україні, спочатку зосередивши увагу на так званих подіях Майдану.

Відразу після подачі другої заяви України у прес-службі Міжнародного кримінального суду повідомляли 8 вересня, що саме лише отримання такої заяви не означає автоматичного початку розслідування.

Раніше того дня міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що вручив секретареві Міжнародного кримінального суду Германові фон Гебелю заяву Верховної Ради України про визнання юрисдикції цього суду у справі злочинів, підсудних МКС і скоєних на території України з 20 лютого 2014 року.

Він назвав цю подію «історичним моментом». За словами міністра, тим самим Україна визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо злочинів проти людяності і воєнних злочинів, вчинених із моменту початку агресії Росії.

Крім того, додав він, у МКС також відзначили активне сприяння української влади в розслідуванні злочинів на Майдані. «Моя відповідь і позиція: це наш моральний обов’язок», – написав Клімкін у твітері. «Злочини проти майданівців, злочини агресора та підтримуваних ним терористів не залишаться безкарними», – наголосив він.

Павло Клімкін опублікував і текст листа, в якому нагадано, що Верховна Рада ще 4 лютого 2015 року схвалила заяву про «визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо злочинів проти людяності і воєнних злочинів, скоєних чільними посадовцями Росії і ватажками терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР», що призвели до надзвичайно тяжких наслідків і масових убивств громадян України». Цю юрисдикцію Україна визнає, починаючи з 20 лютого 2014 року й на необмежений термін.

Міністр не пояснив, чому лист про це був поданий до МКС більш як через сім місяців після ухвалення заяви Верховної Ради.

Раніше, на початку квітня 2014 року, Україна вже подала схожу заяву про визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо підозрюваних злочинів, скоєних попередньою владою в період протистояння Майдану по всій країні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014-го. Ту заяву Верховна Рада ухвалила наприкінці лютого 2014 року.

Україна ще не ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, бо існували застереження, що він може не відповідати чинній Конституції. Але статут передбачає можливість, що й без ратифікації держава може визнати юрисдикцію суду в певних справах, подавши про це належну заяву.

Міжнародний кримінальний суд розглядає такі найсерйозніші злочини, що стосуються всієї міжнародної спільноти, як геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини і злочин агресії.

Росія постійно стверджує, що взагалі не причетна як держава до подій останнього часу в Україні, всупереч численним доказам її прямого втручання.

XS
SM
MD
LG