Доступність посилання

ТОП новини

У Баку допитали журналіста, який співпрацює з Радіо Свобода в Азербайджані


Іслам Шихалізаде
Іслам Шихалізаде

Азербайджанський журналіст Іслам Шихалізаде, який співпрацює з азербайджанською службою Радіо Свобода – Радіо Азадлиґ, у вівторок, 29 вересня, був викликаний до Генпрокуратури, де його допитали.

За його словами, правоохоронці запитували про те, як здійснює свою діяльність Радіо Азадлиґ, а також про деяких його друзів у Фейсбуці – незалежних журналістів.

«Вони запитали мене, наскільки добре я їх знаю і як часто вони приходять до мене додому. Крім цього, вони цікавилися, чому я не живу зі своєю сім’єю», – сказав журналіст.

26 вересні у квартирі Шихалізаде в Баку провели обшук, під час якого були вилучені документи та обладнання – комп’ютер, камера, мікрофон, мобільний телефон. Пізніше документи йому повернули. Самого журналіста під час обшуку не було вдома, був його сусід по квартирі. У постанові суду, яку пред’явили під час проведення обшуку, йдеться про те, що Шихалізаде підозрюється в ухиленні від сплати податків.

Головний редактор Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Ненад Пеїч заявив, що це свідчить про те, що переслідування Шихалізаде пов’язане з його журналістською діяльністю.

«Вилучене у нього обладнання мають негайно повернуто, і влада повинна припинити переслідування журналіста», – сказав Пеїч.

На початку вересня суд в Баку засудив до семи з половиною років позбавлення волі азербайджанську журналістку Хадіджу Ісмаїлову, яка займалася розслідуваннями фактів корупції у владі і співпрацювала з азербайджанською службою Радіо Свобода – Радіо Азадлиґ.

Ісмаїлову визнали винною в ухиленні від сплати податків, розкраданні, незаконній підприємницькій діяльності, зловживанні службовим становищем.

У грудні 2014 року представники Генпрокуратури провели обшук в азербайджанською бюро Радіо Свобода, після чого офіс опечатали, а співробітників радіостанції допитали.

XS
SM
MD
LG