Доступність посилання

ТОП новини

Росія назвала умови видачі Надії Савченко Україні: визнання російського вироку


Надія Савченко в суді в російському Донецьку, 30 вересня 2015 року
Надія Савченко в суді в російському Донецьку, 30 вересня 2015 року

Міністерство юстиції Росії повідомило, що повернення Надії Савченко в Україну може обговорюватися за умови визнання Україною рішення російського суду.

Посилаючись на Кримінально-процесуальний кодекс Росії, у відомстві твердять, що «в передачі особи може бути відмовлено у разі невизнання судом або іншим компетентним органом іноземної держави вироку суду Російської Федерації». Відповідь на свій запит із цього питання публікує 1 жовтня агентство «Інтерфакс».

За міжнародним правом, такі питання регулює Конвенція про передачу засуджених 1983 року, яку визнають і Україна, і Росія. Москва вважає, що питання такої передачі регулює також Кримінально-процесуальний кодекс Росії.

Адвокат Савченко Микола Полозов так прокоментував це повідомлення: «Щодо нашого заручника почали висувати умови». «У жодній заяві влади виправдувальний вирок Савченко навіть не припускається», – додав він.

Інший адвокат Савченко Марк Фейгін вважає заяву Міністерства юстиції Росії свідченням доведення захистом невинуватості підсудної.

У російському Донецьку триває судовий процес над громадянкою України, депутатом Верховної Ради Надією Савченко.

Російські прокурори оголосили обвинувальний висновок українці, за яким їй загрожує до 25 років ув’язнення.

Українську громадянку, народного депутата Надію Савченко вже понад рік утримують у СІЗО в Росії. Її в Росії, зокрема, обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які торік улітку без дозволу української влади перебували під Луганськом.

Савченко і її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

XS
SM
MD
LG