Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Чехії відбувся вечір на підтримку українського режисера Олега Сенцова


Олег Сенцов на суді в Росії
Олег Сенцов на суді в Росії

У відомій Бібліотеці Вацлава Гавела у столиці Чехії Празі відбувся вечір, присвячений українському режисерові Олегу Сенцову. Організатори назвали зустріч символічно – «Справа Олега Сенцова», щоб іще раз наголосити на незаконних обвинуваченнях і суді над кіномитцем, його ув’язненні в Росії.

Вечір організували і провели Бібліотека Вацлава Гавела і Чеська академія кіно і телебачення. Про українського режисера, його внесок до європейського кіномистецтво на вечорі говорили відомий чеський режисер Павел Стрнад і публіцист Ондржей Соукуп.

Метою вечора, як наголосили промовці, було «приєднатись до загальноєвропейської солідарності на підтримку Олега Сенцова».

Присутні на вечорі мали змогу також переглянути фільм «Гамер» – кінодебют Олега Сенцова 2011 року.

Нещодавно також Європейський парламент закликав Росію звільнити громадян України Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Надію Савченко і «всіх незаконно затриманих громадян України».

Також чеські та словацькі інтелектуали звернулись з відкритим листом до лідерів європейських держав, Міжнародного суду, Європейської академії кіно, посольств Росії у Братиславі й Празі з вимогою до Москви скасувати вирок російського суду у справі українського режисера Олега Сенцова, а також інших громадян України, що проходять із ним в одній справі, – Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва та Олексія Чірнія.

25 серпня російський суд засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років ув’язнення у колонії суворого режиму за звинуваченням в «організації терактів у Криму».

XS
SM
MD
LG