Доступність посилання

ТОП новини

Ємен і Бахрейн перервали відносини з Іраном


Влада Ємену вирішила розірвати дипломатичні відносини з Іраном, передало єменське державне телебачення.

Про причини цього кроку не повідомили.

Попереднього дня, в четвер, 1 жовтня, пізно ввечері на дипломатичний демарш проти Ірану пішов Бахрейн, який наказав тимчасовому повірникові Ірану залишити країну протягом 72 годин і відкликав свого посла з Тегерана.

Міністерство закордонних справ Бахрейну заявило, що пішло на цей крок через «постійне втручання Ірану». За твердженнями міністерства, Тегеран «підтримує підривну діяльність і тероризм та заохочує до насильства своїми облудними кампаніями в засобах інформації».

У Ємені, де владу країни переважно складають суніти, які також становлять майже дві третини населення, діє шиїтське збройне повстанське угруповання Хуті, що має неоголошену підтримку Ірану і захопило близько третини території країни, включно зі столицею Саною; уряд працює в місті Адені, яке він проголосив тимчасовою столицею.

У Бахрейні від двох третин до трьох чвертей населення становлять шиїти, але влада перебуває в руках сунітської монархічної династії. 2011 року там сталися масові протести проти влади, більшість учасників яких склали шиїти; влада суворо придушила їх, звинувативши Іран у їхньому розпалюванні, та акції протесту час від часу відбуваються й далі.

XS
SM
MD
LG