Доступність посилання

ТОП новини

Штаб АТО: обстрілів не було вже майже 42 години


Українські сапери розміновують територію біля лінії фронту на Донеччині, фото 30 вересня 2015 року
Українські сапери розміновують територію біля лінії фронту на Донеччині, фото 30 вересня 2015 року

У прес-центрі штабу антитерористичної операції повідомляють, що в зоні АТО від півночі до 18-ї години незаконні збройні формування повністю дотримувалися режиму припинення вогню.

Загалом провокаційних дій та обстрілів українських позицій не зафіксовано впродовж майже 42 годин, наголосив речник АТО Анатолій Стельмах.

У випадку подальшого дотримання противником мирних домовленостей сили АТО вже найближчим часом можуть розпочати відведення техніки та озброєння калібру менш як сто міліметрів від лінії розмежування, додав він.

Проте вже нині, сказав речник, користуючись затишшям, українські військові «намагаються відновити найбільш необхідні об’єкти інфраструктури та допомогти людям зустріти зиму у власних помешканнях».

У донецькому сепаратистському збройному угрупованні «ДНР» іще пополудні теж заявляли, що не зафіксували жодного порушення режиму припинення вогню на лінії контакту з українськими силовиками за всю попередню добу.

Луганське угруповання «ЛНР» у п’ятницю не виступало ні з якими заявами щодо становища на лінії фронту, але повідомило, що почне відведення своїх танків від лінії контакту вже в суботу, 3 жовтня, о 10-й годині.

Саме з частини лінії контакту в Луганській області має поетапно початися відведення озброєнь, про яке домовилися на зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську 29 вересня і з яким погодилися сепаратисти.

Це відведення на 15 кілометрів від лінії контакту має початися після того, як повне припинення вогню протриває дві доби. Спершу в секторі «Північ» у частині Луганщини мають бути відведені танки, потім артилерія калібру до 100 міліметрів, а потім міномети калібру до 120 міліметрів. Після цього так само поетапно мають відвести танки, артилерію і міномети в секторі «Південь», що охоплює лінію контакту в іншій частині Луганщини і на Донеччині.

У Генеральному штабі Збройних сил України його речник Владислав Селезньов іще вранці повідомляв, що там чекають на сигнал від Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні про те, від якого моменту відраховувати дотримання перемир’я протягом 48 годин, щоб самим почати таке відведення.

Натепер на лінії контакту діє попередня схожа домовленість про відведення важких озброєнь, що стосується артилерії й мінометів калібру понад 100 міліметрів, а також чергова домовленість про припинення вогню. Ці домовленості раніше час від часу порушували обидві сторони.

XS
SM
MD
LG