Доступність посилання

ТОП новини

СБУ надала журналістам «Схем» відео з камер спостереження, вирізавши сам напад


Начальник головного управління СБУ в місті Києві та Київській області Михайло Глуговський за наказом голови СБУ Василя Грицака надав журналістам програми «Схеми» відео з відомчих камер спостереження. При цьому сам момент силового нападу на знімальну групу, яку силою затримали представники київського обласного управління СБУ вранці 2 жовтня, на відео відсутній.

На відео видно, як журналіст Михайло Ткач і оператор Кирило Лазаревич стоять біля паркану установи. На наступному ролику знімальної групи вже немає на подвір’ї. Водночас на іншому відео з камери, яка розташована всередині будівлі СБУ, видно вже той момент, коли два чоловіки спочатку заводять Михайла Ткача, викрутивши руки, згодом вже два інші співробітники ведуть оператора Кирила Лазаревича. При цьому невідомий забирає камеру в затриманого оператора.

Відео: Радіо Свобода онлайн

Голова СБУ Василь Грицак зустрічався з Михайлом Ткачем та Кирилом Лазаревичем і розповів журналістам, що доручив скоротити термін службового розслідування інциденту до 10 днів (за законом, таке розслідування може тривати місяць). Також він сказав, що ухвалюватиме остаточне рішення про подальші дії щодо працівників СБУ після того, як побачить результати внутрішнього розслідування.

Журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича затримали співробітники СБУ вранці 2 жовтня під час зйомок епізоду для журналістського розслідування. При затриманні, за словами журналістів, співробітники СБУ застосували силу. У журналістів також відібрали і пошкодили техніку. За деякий час журналістів відпустили, на місце події вони викликали поліцію і написали заяву як постраждалі.

Адвокати журналістів Радіо Свобода вважають, що під час нападу сталося перешкоджання професійній журналістській діяльності, незаконне затримання та перевищення службових повноважень. Ці дії підпадають під статті 171, 371 та 365 Кримінального кодексу України.

Голова управління СБУ Києва і Київської області Михайло Глуговський пізніше вибачився перед журналістами за інцидент і визнав можливе перевищення повноважень з боку працівників СБУ. Він також пообіцяв провести швидке розслідування.

Журналісти «Схем» кілька днів поспіль під деякими офісами СБУ знімали сюжет про те, що співробітники Служби пересуваються на дорогих автомобілях класу «люкс», вартість яких може не відповідати їхнім офіційним доходам на посадах держслужбовців. Знімальна група, перебуваючи поза територією СБУ, фільмувала, які автомобілі приїжджають до цієї установи, та просила про коментарі власників дорогих авто.

«Схеми» – це спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», щотижнева телевізійна програма розслідувань та аналітики про велику політичну корупцію. У кожному випуску у прізвищах та деталях ідеться про зловживання чиновниками наданою їм владою, статки держслужбовців та конфлікт персональних інтересів із державними.

XS
SM
MD
LG