Доступність посилання

ТОП новини

Олланд і Меркель застерегли Путіна щодо Сирії


Володимир Путін щось недочуває. Париж, 2 жовтня 2015 року
Володимир Путін щось недочуває. Париж, 2 жовтня 2015 року

Президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Анґела Меркель повідомили, що в перебігу зустрічей із президентом Росії Володимиром Путіним у п’ятницю застерегли його щодо участі Росії в конфлікті в Сирії. Ці зустрічі відбулися в Парижі перед початком зустрічі «нормандської четвірки».

Олланд, зокрема, заявив, що Росія по суті бере непряму участь у цьому конфлікті, бо підтримує президента Сирії Башара аль-Асада і його режим. Він наголосив, що в розмові з Путіним нагадав йому, що російські удари повинні бути спрямовані тільки проти екстремістського угруповання «Ісламська держава», але не проти будь-яких інших цілей. За словами Олланда, він сказав Путіну, що за останні три дні тільки один-єдиний повітряний удар Росії був спрямований проти «Ісламської держави», всі решта – проти сирійської опозиції.

Меркель так само звернула увагу, що в Сирії треба шукати політичного рішення, і це врегулювання мусить враховувати інтереси сирійської опозиції, а Асад уже не зможе відігравати дотеперішньої ролі.

При цьому і Олланд, і Меркель також наголосили, що участь Росії в подіях у Сирії, де Москва почала повітряні удари по позиціях супротивників режиму президента Башара аль-Асада, не означає, що треба якось змінювати наявні підходи до «українського питання».

Натомість речник Путіна Дмитро Песков заявив, що запевняв Меркель і Олланда в тому, що Росія здійснює свою воєнну операцію в Росії тільки з метою «боротьби з терористами».

Москва заявляє, що метою її вторгнення в Сирії є боротьба з «Ісламською державою», та при цьому не приховує, що діє саме на порятунок режиму Башара аль-Асада – який так само називає «терористами» всіх своїх супротивників: і радикальних ісламістів, і сили поміркованої політичної опозиції, що мають підтримку Заходу й арабського світу. Тим часом Захід і більшість арабського світу відмовляють Асадові в легітимності через його війну проти власного народу, заявляючи, що єдиним легітимним представником інтересів сирійського народу вважають помірковану сирійську опозицію.

Але останні три дні, відколи в середу, 30 вересня, Росія офіційно почала здійснювати в Сирії повітряні удари, лунають усе нові повідомлення, що насправді ці удари чи принаймні їхня частина були спрямовані по позиціях сил поміркованої світської опозиції до влади президента Сирії Башара аль-Асада, які, зокрема, мають підтримку США, а також по підконтрольних їм містах, де гине цивільне населення, зокрема, жінки й діти.

Росія, як і попередніми днями, продовжувала заперечувати ці повідомлення, заявляючи, що вона здійснює удари, спрямовані тільки проти позицій угруповання «Ісламська держава», не завдає ударів по цивільній інфраструктурі і визначає свої цілі тільки шляхом ретельної розвідки і перевірки.

XS
SM
MD
LG