Доступність посилання

ТОП новини

Обама назвав підхід Росії до Сирії рецептом катастрофи


Барак Обама на прес-конференції в Білому домі, 2 жовтня 2015 року
Барак Обама на прес-конференції в Білому домі, 2 жовтня 2015 року

Президент США Барак Обама назвав рецептом катастрофи підхід Росії до становища в Сирії, за якого Кремль називає «терористами» всіх супротивників режиму президента Сирії Башара аль-Асада.

Він наголосив у п’ятницю, що повітряні удари Росії проти сил поміркованої сирійської опозиції, а не проти екстремістського угруповання «Ісламська держава» чи ісламістських груп, пов’язаних із мережею «Аль-Каїда», тільки віддалять Сирію від політичного виходу з конфлікту.

За словами американського керівника, президент Росії Володимир Путін у його підході до Сирії – нищити всіх, хто протистоїть Асадові, – привабив на свій бік тільки самого Асада й Іран, у той час як США стоять на чолі міжнародної коаліції з понад 60 держав, яка протистоїть «Ісламській державі» в Сирії й Іраку. За його словами, таким чином Росія виступає з позиції слабкості.

Москва заявляє, що метою її вторгнення в Сирії є боротьба з «Ісламською державою» та іншими «терористами», та при цьому не приховує, що діє саме на порятунок режиму Башара аль-Асада – який так само називає «терористами» всіх своїх супротивників: і радикальних ісламістів, і сили поміркованої політичної опозиції, що мають підтримку Заходу й арабського світу. Тим часом Захід і більшість арабського світу відмовляють Асадові в легітимності через його війну проти власного народу, заявляючи, що єдиним легітимним представником інтересів сирійського народу вважають помірковану сирійську опозицію.

Але останні три дні, відколи в середу, 30 вересня, Росія офіційно почала здійснювати в Сирії повітряні удари, лунають усе нові повідомлення, що насправді ці удари чи принаймні їхня частина були спрямовані по позиціях сил поміркованої світської опозиції до влади президента Сирії Башара аль-Асада, які, зокрема, мають підтримку США, а також по підконтрольних їм містах, де гине цивільне населення, зокрема, жінки й діти.

Росія, як і попередніми днями, продовжує заперечувати ці повідомлення.

XS
SM
MD
LG