Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники заявляють про порушення з боку деяких учасників «блокади» Криму


Кримська польова місія з прав людини повідомляє про часті скарги на порушення прав людини з боку добровольців, що беруть участь у «продовольчій блокаді» Криму. Представники місії Ольга Скрипник і Віссаріон Асєєв провели 6 жовтня моніторинг у районі пункту пропуску «Чонгар». За їхньою інформацією, результати моніторингу підтвердили наявність численних порушень.

Зокрема, спостерігачі правозахисної організації повідомили, що «на трасі недалеко від пункту пропуску люди, озброєні вогнепальною та холодною зброєю, організували свій блокпост». «Представилися вони як члени «Правого сектору». Крім «Правого сектору», там перебувають люди з нашивками батальйонів «Азов», «Донбас». Озброєні люди, які не є представниками правоохоронних органів, змушують водіїв легкових автомобілів відкривати багажники і надавати документи», – повідомляють в місії.

Правозахисники також стверджують, що їм намагалися перешкодити фіксувати свої спостереження. В організації заявляють про неправомірність дій із затримання людей на адмінкордоні.

Один з ініціаторів «громадянської» блокади Криму, національний лідер кримських татар Мустафа Джемілєв зазначив, що представники «Правого сектора» діють за погодженням із штабом блокади.

«Ситуація повністю під контролем Меджлісу кримськотатарського народу, ми дуже вдячні «Правому сектору», що вони надають нам практичну допомогу. Але «Правий сектор» повністю підпорядковується рішенням того штабу, куди входить, в першу чергу, керівництво Меджлісу, але є й представники «Правого сектору», – сказав Джемілєв.

Представники «Правого сектору» й інших батальйонів, що беруть участь у «блокаді», на заяви правозахисників ще не реагували.

Як заявив у коментарі проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії» заступник керівника управління МВС Херсонської області Ілля Кива, здійснюючи діяльність в рамках «громадянської» блокади Криму на адміністративному кордоні з півостровом, представники «Правого сектору» не наділені особливими повноваженнями, крім цивільних прав.

Щодо вимог представників організації щодо огляду авто на адмінкордоні з Кримом, Кива зазначив, що це є «особистим рішенням водія».

20 вересня розпочалася безстрокова акція з блокування вантажного транспорту, що прямує до Криму з продуктами і товарами, ініційована лідерами кримських татар.

XS
SM
MD
LG