Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Росії задовольнив скаргу ув’язненого еколога на відмову у пом’якшенні покарання


Євген Вітішко
Євген Вітішко

Тамбовський обласний суд Росії задовольнив обидві скарги ув’язненого еколога Євгена Вітішка на відмову у пом’якшенні покарання.

Постанову Кірсановського районного суду визнали незаконною і скасували. Матеріали справи направили до того ж суду для повторного розгляду клопотання засудженого. Про це у Twitter написав виконавчий директор екологічної організації «Беллона» Микола Рибаков.

Раніше на сьогоднішньому засіданні було також скасоване рішення про відмову в амністії Вітішка у зв’язку з 70-річчям Перемоги. Справу направили на новий розгляд в іншому складі суду.

Кірсановський районний суд Росії тричі відмовляв у клопотаннях захисту про умовно дострокове звільнення Євгена Вітішка. 29 вересня еколог оголосив безстрокове голодування.

Пізніше президент Росії Володимир Путін зустрівся із членами президентської Ради з прав людини, де правозахисники просили допомоги в справі Вітішка. Путін пообіцяв доручити Генпрокуратурі перевірити справу краснодарського еколога.

41-річний Євген Вітішко – російський еколог, який виступав проти проведення Олімпійських ігор 2014 року в Сочі через їхню шкоду для навколишнього середовища. У 2012 році активіст розфарбував паркан у лісі поблизу Сочі, протестуючи проти незаконного, як він заявляв, будівництва.

За це районний суд Тамбовської області засудив його до трьох років позбавлення волі умовно, проте в грудні 2013 року цей же суд ухвалив рішення відправити Вітішка до в’язниці за порушення умов вироку.

Правозахисна організація «Меморіал» вважає Євгена Вітішка політв’язнем, Amnesty International назвала активіста «в’язнем сумління» і закликала російську владу негайно його звільнити.

XS
SM
MD
LG