Доступність посилання

ТОП новини

Лисенко: Україна дотримується Мінських домовленостей, попри провокацію бойовиків


Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Україна поки що не ухвалювала рішення про припинення виконання Мінських домовленостей через обстріл з боку бойовиків позицій українських сил на Донбасі, заявляє речник адміністрації президента України з питань АТО Андрій Лисенко.

«Вчорашній інцидент кваліфіковано як провокацію. Він не мав масового наступального характеру, це був обстріл. На жаль, постраждали наші військовослужбовці. Але поки що не ухвалене рішення про припинення виконання Мінських домовленостей», – сказав Лисенко.

За його словами, рішення про призупинення відведення озброєнь калібром менше 100 міліметрів від лінії зіткнення на Донбасі внаслідок обстрілу блокпосту українських військових поблизу Троїцького на Луганщині наразі не ухвалене.

«Що стосується відведення озброєння, то на сьогоднішній день процес продовжується. Саме сьогодні відбувається верифікація вже відведених озброєнь на майданчиках, де воно зберігається. Воно проводиться за участі представників ОБСЄ, і якщо буде ухвалене рішення продовжувати відведення озброєння, і це буде залежати від рішення сьогоднішньої Тристоронньої контактної групи, відведення буде продовжуватися відповідно до графіка, складеного в Генеральному штабі Збройних сил України», – заявив Лисенко.

Внаслідок обстрілу українського опорного пункту поблизу Троїцького 7 жовтня були поранені четверо військовослужбовців.

Як уточнили в штабі АТО, українські військові проводили інженерні роботи неподалік селища Троїцьке, що на межі Луганської і Донецької областей, коли бойовики випустили по них дві протитанкові керовані ракети.

В угрупованні «ЛНР» сьогодні заявили, що обстріл був провокацією української сторони, і додали, що не бачать необхідності скликати екстрене засідання контактної групи. Бойовики ж угруповання «ДНР» 7 жовтня заявляли про один обстріл з боку українських військових за минулу добу.

Упродовж кількох останніх днів сторони конфлікту на Донбасі повідомляли про збереження режиму припинення вогню.

Наприкінці серпня на переговорах у Мінську Тристороння контактна група щодо мирного врегулювання в Україні, а також представники проросійських сепаратистів домовилися про чергове припинення вогню з 1 вересня у зв’язку з початком навчального року. Від цього часу режим припинення вогню переважно підтримується, а сторони конфлікту повідомляли про значне зменшення кількості обстрілів.

XS
SM
MD
LG