Доступність посилання

ТОП новини

Гаазький суд може провести розслідування щодо російсько-грузинської війни


Руйнування після російського бомбардування у грузинському місті Ґорі, 9 серпня 2008 року
Руйнування після російського бомбардування у грузинському місті Ґорі, 9 серпня 2008 року

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі заявляє, що його прокурор планує провести розслідування можливих воєнних злочинів чи злочинів проти людяності, скоєних під час грузинсько-російського воєнного конфлікту 2008 року.

Як йдеться в заяві суду, прокурор Фату Денсуда дійшла висновку, що під час 5-денної війни могли бути скоєні такі злочини.

Пропозицію Бенсуди ще мають схвалити судді МКС. Розслідування стосуватиметься можливих злочинів з боку обох сторін конфлікту 2008 року.

Суд у Гаазі вже розглядає питання, чи відкривати міжнародне розслідування злочинів, скоєних на сході України, де проросійські бойовики воюють з українськими урядовими силами від квітня 2014 року.

У ніч з 7 на 8 серпня 2008 року російські військові увійшли до Грузії після спроби Тбілісі відновити контроль над самопроголошеними республіками Південна Осетія й Абхазія. У результаті 5-денної війни Росія визнала незалежність двох грузинських регіонів – Абхазії і Південної Осетії і ввела додаткові війська й озброєння на свої військові бази на цих територіях. Усі держави світу – за винятком Росії, Венесуели, Нікарагуа і Науру – визнають ці регіони територією Грузії, окупованої Росією.

За офіційними даними грузинської влади, в результаті подій 2008-го загинули понад 400 людей, понад дві тисячі були поранені.

Міжнародний кримінальний суд був заснований 2002 року для розслідування тяжких міжнародних злочинів.

XS
SM
MD
LG