Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ повідомила про скарги на активістів на межі з Кримом


Організація з безпеки і співпраці повідомила про скарги водіїв на межі з тимчасово окупованим Кримом на обшуки, які влаштовують активісти продуктової блокади півострова.

Як мовиться в повідомленні Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, в пунктах пропуску Каланчак і Чаплинка місцеві правоохоронці і прикордонники повідомили членам місії в середу, 7 жовтня, що такі скарги офіційно і неофіційно висловлювали багато з водіїв, машини яких обшуковували активісти.

Активісти ж заявляли членам місії, що водії переважно самі погоджуються на такі обшуки.

Як повідомив спостерігачам начальник прикордонного наряду в Каланчаці, того дня відмовилися дозволити активістам обшукати їхні машини чотири водії, що збиралися перетнути адміністративну межу з Кримом. В одному з цих випадків, додав командир прикордонників, активісти розбили заднє скло автомашини. Цей інцидент підтвердив членам місії представник «Правого сектору», але він стверджував, що так сталося через те, що водій авта наїхав на ногу одного з активістів.

Попередніми днями про часті скарги на порушення прав людини з боку добровольців, що беруть участь у «продовольчій блокаді» Криму і про те, що результати моніторингу підтвердили наявність численних порушень, заявляли і у Кримській польовій місії з прав людини. Ішлося, зокрема, про примусові обшуки автомашин активістами, що не є представниками правоохоронних органів.

Українські правоохоронці і представники влади наголошували, що члени «Правого сектору», які підтримують акцію громадянської блокади Криму, не мають ніяких особливих повноважень, крім загальних громадянських прав, і рішення щодо згоди на обшук належить самим водіям.

«Правий сектор» заперечив звинувачення в порушеннях і заявив, зокрема, що «98% водіїв самі добровільно показують, що вони везуть». Таку ж позицію підтвердили й ініціатори блокади – кримські татари. Один із них, Ленур Іслямов, заявив, що учасники акції не оглядають машини без згоди водіїв і, якщо ті відмовляються, викликають співробітників ДПС.

XS
SM
MD
LG