Доступність посилання

ТОП новини

США знову закликали союзників у НАТО бути готовими протистояти агресії Росії


Аштон Картер, архівне фото
Аштон Картер, архівне фото

Міністр оборони США Аштон Картер знову закликав союзників у НАТО бути готовими протистояти агресії Росії.

Виступаючи в Лондоні після переговорів із британським колегою Майклом Фаллоном, він наголосив: «І на сході союзу НАТО, і на півдні ми маємо бути єдині, щоб зупинити подальшу агресію і силові дії Росії – від її дій на дестабілізацію в Україні до її вторгнень у повітряний простір НАТО над Туреччиною».

Він звернув увагу, що дії Росії в Сирії, елементом яких стало порушення повітряного простору Туреччини російськими бойовими літаками, «несуть ризики і для регіону, і для самої Росії».

«Її стратегія в Сирії засадничо хибна, і помилки, які там робить Росія, матимуть серйозні наслідки і тільки далі розпалять громадянську війну в Сирії», – наголосив Картер.

Крім того, додав американський міністр, у НАТО рішуче налаштовані на те, що інтервенція Росії в Сирії не має відвернути уваги коаліції під проводом США, яка в Сирії завдає повітряних ударів проти угруповання «Ісламська держава», від цієї боротьби і не має дестабілізувати становища в Середземномор’ї.

«А вторгнення в повітряний простір Туреччини – це, звичайно, вторгнення через кордон НАТО, і це тільки посилило рішучість членів НАТО захищати одне одного і забезпечувати свою колективну безпеку», – повторив він.

Росія з кінця вересня почала в Сирії кампанію повітряних ударів, офіційно проти угруповання «Ісламська держава». Насправді, за даними багатьох джерел, більшість цих ударів спрямовані не проти «Ісламської держави», а проти його супротивників – інших ісламістів, а також сил поміркованої опозиції, що має підтримку Заходу й арабського світу, – які також є головними супротивниками режиму президента Сирії Башара аль-Асада.

XS
SM
MD
LG