Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» заявляє про відновлення постачання газу до України


Олексій Міллер
Олексій Міллер

Російський газовий монополіст «Газпром» заявляє про отримання передоплати від українського «Нафтогазу» за постачання газу в жовтні і про початок таких поставок.

Як повідомив глава «Газпрому» Олексій Міллер, російська сторона отримала від України 234 мільйони доларів передоплати з обіцяних 500 мільйонів.

«Україна запросила максимальний режим поставки – 114 мільйонів кубометрів на добу», – сказав Міллер.

У «Нафтогазі» це повідомлення поки що не коментували.

9 жовтня компанія «Нафтогаз України» заявила про перерахунок авансового платежу російській компанії «Газпром» для закупівлі газу у жовтні. Яку саме суму платежу перерахували російському газовому монополістові, не повідомляли.

Наприкінці вересня у Брюсселі Україна, Росія та Євросоюз парафували документи «зимового газового пакету». Сторони домовилися щодо цін та умов постачання Україні російського газу протягом опалювального сезону. Тривалість угоди – до кінця опалювального сезону.

Також були узгоджені приблизні обсяги газу: найближчим часом Україна перерахує «Газпрому» півмільйона доларів та закупить 2 мільярди кубометрів газу для своїх сховищ. Ціна російського газу для України в четвертому кварталі 2015 року становитиме 227 доларів за тисячу кубометрів.

Від 1 липня Україна припинила закуповувати газ у Росії до узгодження умов постачання. Після завершення 31 березня чинності так званого «зимового» пакету Україна і Росія за посередництва Єврокомісії вели переговори про умови продовження постачання газу.

XS
SM
MD
LG