Доступність посилання

ТОП новини

США висловили розчарування президентськими виборами в Білорусі


Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко

У США заявили, що «розчаровані» президентськими виборами у Білорусі, бо вони не виправдали очікувань на вільне і чесне волевиявлення.

Представник Держдепартаменту США Марк Тонер заявив, що міжнародні спостерігачі відзначили «серйозні проблеми» під час голосування 11 жовтня, за підсумками якого чинний президент Олександр Лукашенко з понад 83-ма відсотками голосів виборців був переобраний на п’ятий термін.

Проблеми, за словами речника Держдепартаменту, були пов’язані із неможливістю міжнародних та місцевих спостерігачів спостерігати за підрахунком голосів. Крім того, Тонер заявив про майже повну відсутність представників від опозиції чи незалежних спостерігачів у виборчих комісіях.

«Вільна і незалежна преса, простір для організацій громадянського суспільства та роботи опозиційних партій, а також повний доступ міжнародних та внутрішніх спостерігачів мають важливе значення для забезпечення вільних і справедливих виборів», – наголосив Тонер.

61-річний президент Білорусі Олександр Лукашенко був переобраний вп’яте в ході голосування 11 жовтня. Опозиція назвала вибори «спектаклем» і заявила, що не визнає результаттів виборів. Офіційні дані про результати виборів має оголосити ЦВК країни 16 жовтня.

XS
SM
MD
LG