Доступність посилання

ТОП новини

Омбудсмен: дискримінація за віком у сфері освіти неприпустима


Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська називає неприпустимою дискримінацію за віком у сфері освіти.

Як повідомили у прес-службі омбудсмана, про це вона заявила, коментуючи наміри Міністерства освіти і науки України в рамках реформування системи загальної середньої освіти здійснити переведення на контракт вчителів, розпочавши реформу зі вчителів старшого (пенсійного) віку, які продовжують працювати.

«Заяви відповідальної посадової особи міністерства стосовно того, що в ході реформи буде фактично створена система, в якій фактор віку людини матиме значення при визначенні умов праці та, в кінцевому результаті, звільненні працівника, свідчать про пряму дискримінацію за ознакою віку. Такий підхід до реформи однозначно порушує як приписи Конституції України, норми чинного законодавства про працю, соціальний захист та засади запобігання та протидії дискримінації, так і міжнародні зобов’язання України», – заявила Лутковська.

6 жовтня перший заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун заявила про наміри міністерства в рамках реформування системи загальної середньої освіти здійснити переведення на контракт вчителів, розпочавши зі вчителів старшого (пенсійного) віку, які продовжують працювати. При цьому з такими вчителями, за її словами, укладатимуться однорічні контракти, які продовжуватимуться лише «якщо залишатимуться години, вільна ставка, потреба в додаткових викладачах».

XS
SM
MD
LG