Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Нідерландів закликав Росію співпрацювати зі слідчими у справі MH17


Марк Рютте
Марк Рютте

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте називає звіт слідчих щодо катастрофи малайзійського «Боїнга» влітку минулого року над Донбасом «важливою складовою частиною» кримінального розслідування трагедії.

Він також закликав Росію забезпечити «повну співпрацю» з нідерландськими слідчими.

Нідерландська слідча група, що протягом 15 місяців збирала матеріали катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» у небі над Донбасом, сьогодні підтвердила: «Боїнг» був збитий в українському небі ракетою, випущеною із зенітно-ракетного комплексу «Бук» з території, що охоплює 320 квадратних кілометрів.

Такий результат офіційної презентації результатів слідства нідерландської Ради розслідувань у справах безпеки, презентований на військовій авіабазі Гілзе-Реєн поблизу міста Бреда.

Результати слідства свідчать про безпідставність версії, висунутої Росією, згідно з якою рейсовий авіалайнер збили з українського літака-штурмовика.

Водночас, як і очікувалося, у звіті немає вказівок на те, хто випустив ракету з «Бука». Це має встановити інша слідча група, якою керують Нідерланди і до складу якої входять Бельгія, Малайзія, Австралія й Україна.

Водночас нідерландські слідчі додали, що літак не мав летіти над регіоном, бо Україна мала б закрити свій авіапростір для цивільної авіації. Вони додали, що «ніхто не подумав» про ризики.

Перед оприлюдненням результати звіту повідомили родичам загиблих у катастрофі літака. За словами рідних, їм повідомили, що ті, хто був на борту літака, загинули майже миттєво.

Тим часом російський виробник «Буків», концерн «Алмаз-Антей» сьогодні заявив, що його експерименти довели, ніби малайзійський літак був збитий з території, контрольованої Києвом.

Українська влада наполягає на причетності російських спецслужб до катастрофи малайзійського «Боїнг-777» рейсу МН17 у липні 2014 року.

Унаслідок катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» загинули всі 298 людей, що були на борту «Боїнга», більшість із них була громадянами Нідерландів.

Захід і Україна заявляли, що мають докази того, що літак збили проросійські бойовики із комплексу «Бук» за ймовірної підтримки Москви. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

Раніше, у вересні 2014 року, Рада розслідувань у справах безпеки Нідерландів у попередній доповіді повідомила, що малайзійський «Боїнг-777» розпався в повітрі в результаті ураження «великою кількістю об’єктів високої енергії, що проникли в літак ззовні».

XS
SM
MD
LG