Доступність посилання

ТОП новини

Зубко: «Боїнг-777» збили ракетою з підконтрольного бойовикам Сніжного


Частина літака «Малайзійських авіаліній», вересень 2014 року
Частина літака «Малайзійських авіаліній», вересень 2014 року

Віце-прем’єр-міністр України, голова комісії з розслідування причин катастрофи літака рейсу МН17 Геннадій Зубко заявив, що ракета комплексу «Бук-М1», що збила літак «Боїнг-777» у липні 2014 року, була запущена з підконтрольного проросійським бойовикам міста Сніжне на Донеччині.

Також Зубко стверджує, що висновки українських експертів щодо причин катастрофи літака MH17 повністю збігаються із тими, що їх оприлюднили нідерландські слідчі.

«Наші висновки збігаються із технічним звітом, підготовленим голландською стороною. Ми чітко знаємо, звідки була запущена ракета, траєкторію її польоту і куди впав збитий літак. Ми маємо докази, що це був спланований терористичний акт», – заявив Зубко.

Раніше сьогодні нідерландська слідча група, що протягом 15 місяців збирала матеріали щодо катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» у небі над Донбасом, підтвердила: «Боїнг» був збитий в українському небі ракетою, випущеною із зенітно-ракетного комплексу «Бук».

Результати слідства свідчать про безпідставність версії, висунутої Росією, згідно з якою рейсовий авіалайнер збили з українського літака-штурмовика.

Водночас у звіті немає вказівок на те, хто випустив ракету з «Бука». Це має встановити інша слідча група, якою керують Нідерланди і до складу якої входять Бельгія, Малайзія, Австралія та Україна.

Сьогодні також російський виробник «Буків» заявив, що його експерименти підтвердили версію, згідно з якою малайзійський «Боїнг» збили з району населеного пункту Зарощенське, який нібито перебував під контролем української сторони.

Унаслідок катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 загинули всі 298 людей, що були на борту «Боїнга», більшість із них була громадянами Нідерландів.

Захід і Україна заявляли, що мають докази того, що літак збили проросійські бойовики із комплексу «Бук» за ймовірної підтримки Москви. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

XS
SM
MD
LG