Доступність посилання

ТОП новини

У Києві презентували «збірку духовних рефлексій» про військових, що воюють на сході


Капелан Андрій Зелінський презентував книгу про військових
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Військовий капелан УГКЦ Андрій Зелінський презентував у Києві книжку «Соняхи» – «збірку духовних рефлексій» про тих, хто воює на сході України.

«У книзі не йдеться про надзвичайні історії, йдеться насамперед про вербалізовані емоції», – пояснює священик. Тексти присвячені людям, разом із якими довелося служити авторові. Деякі з них раніше вже були опубліковані на фейсбуці Андрія Зелінського.

Капелан зауважує, що декому книжка може видатись занадто пафосною, але він переконаний, що «зараз час, коли маємо не боятися говорити про важливі речі гучними словами». «Можна повернутися у Київ, але не можна повернутися з фронту. Фронт зараз усюди. Тому ми тут, у тилу, просто не маємо права складати руки», – каже Зелінський.

Одним із гостей презентації «Соняхів» став кардинал УГКЦ Любомир Гузар. «Кажуть, що в окопах немає безбожників. Я здогадуюсь, що це загальне переживання усіх, хто стоїть віч-на-віч зі смертю, в чому є свого роду особлива благодать. Я завжди з подивом дивився на тих, хто стояв у першому ряду, бо таким було його покликання. Таким людям я трохи також заздрю, бо вони відчувають і розуміють щось, чого ми, невоєнні люди, так легко зрозуміти негодні», – зауважує він.

Андрій Зелінський служить на Донбасі з червня минулого року. У військовому капеланстві він близько 10 років. Освіту – філософську, богословську та політологічну – здобував у Стемфорді у США, Григоріанському університеті в Римі та в Києво-Могилянській академії.

Книжка «Соняхи» вийшла у «Видавництві Старого Лева».

XS
SM
MD
LG