Доступність посилання

ТОП новини

Молодіжним парадом, відкриттям пам’ятників, форумом захисників України відзначили в Івано-Франківську День захисника


Конкурсом маршу й патріотичної пісні серед учнівської і студентської молоді розпочалося в Івано-Франківську відзначення Дня захисника України, 73-ї річниці створення УПА і Дня українського козацтва.

Кілька сотень молодих людей із двадцяти навчальних закладів – шкіл, ліцеїв і професійних училищ – пройшли маршем площею перед пам’ятником Іванові Франку в центрі міста. Переможців визначало журі з ветеранів УПА та дивізії «Галичина», представників військкомату і реєстрового козацтва, які оцінювали і ходу, і виконання патріотичних пісень.

Перемогу здобула команда дівчат із обласного ліцею-інтернату для обдарованої молоді з сільської місцевості, які в подарунок отримали музичний центр. За словами капітана команди Катерини Ткачук, вони готувалися кілька тижнів, але довели, що «дівчата теж можуть марширувати не гірше за хлопців».

В обласному муздрамтеатрі імені Івана Франка відбувся форум захисників України. Орден Свободи отримав учасник національно-визвольного руху, ветеран УПА Мирослав Симчич із Коломиї.

Вперше двадцять прикарпатців було нагороджено медаллю «За бойову звитягу», яку на Прикарпатті запроваджено спільним рішенням обласної держадміністрації і обласної ради. Як наголосив ініціатор такої відзнаки, перший заступник голови обласної ради Олександр Левицький, нагороду отримали «лише ті, хто зі зброєю в руках захищав українську незалежність, а не чиновник чи бухгалтер, який поїхав-побув у зоні АТО і вже має статус учасника АТО».

В Івано-Франківську також відкрили та освятили пам’ятник на могилі героя Небесної сотні Романа Гурика в Меморіальному сквері. 19-річний студент зображений зі щитом у руці, під ногами – прострілена каска, а позаду – вирізані на камені крила. 50 тисяч гривень на пам’ятник виділила міська влада, кошти давали також жертводавці.

На фасаді Івано-Франківського національного медичного університету відкрили барельєф «білому ангелові» – добровольцеві-медику Ярославу Чомку, який пройшов Майдан, а згодом загинув в АТО, надаючи першу медичну допомогу побратимам.

Загалом на Прикарпатті у День захисника України було відкрито вісім пам’ятників, меморіальних дошок, барельєфів учасникам АТО.

В Івано-Франківську відбувся також учнівський флеш-моб «Повстанська ватра».

XS
SM
MD
LG