Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти «Схем» мали право знімати під будівлею СБУ – медіа-юрист


Відео затримання журналістів «Схем», надане СБУ. Напад вирізано
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Відео затримання журналістів «Схем», надане СБУ. Напад вирізано

Журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA. Перший», діяли правомірно, працюючи поблизу будівлі Служби безпеки України в Києві. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова.

«Чи мали право вони знімати? Ну, мабуть, що так. Бо вони все-таки перебували на вулиці, вони не заходили в приміщення і вони знімали ту інформацію, яка є доступною для всіх громадян. Які машини під’їжджають до СБУ, може бачити будь-хто, хто там проходить. Безумовно, що це не закрита територія», – наголосила Панкратова.

На думку медіа-юриста, співробітники СБУ могли перевищити свої повноваження.

«Я не суд і не слідчий, тому не можу стверджувати однозначно, але виглядає насправді так, що ці повноваження були перевищені, тому що журналіст перебував у відкритому публічному місці», – відзначила Панкратова.

У Києві вранці 2 жовтня співробітники СБУ затримали журналістів програми «Схеми» Михайла Ткача та Кирила Лазаревича, коли вони знімали автомобілі, на яких приїздять на роботу співробітники центрального офісу відомства.

Того ж дня голова спецслужби Василь Грицак призначив службове розслідування через цей інцидент, а голова управління СБУ в Києві та Київській області Михайло Глуговський вибачився перед журналістами і заявив про можливе перевищення повноважень з боку працівників СБУ.

«Схеми» – це щотижнева телевізійна програма розслідувань та аналітики про велику політичну корупцію. У кожному випуску в прізвищах та деталях ідеться про зловживання чиновниками наданою їм владою, статки держслужбовців та конфлікт персональних інтересів із державними, кумівство, «розпил», афери та схеми.

XS
SM
MD
LG