Доступність посилання

ТОП новини

Савченко не увійшла до «короткого списку» премії Сахарова


Надія Савченко
Надія Савченко

Українську громадянку, ув’язнену в Росії, Надію Савченко не обрали до «короткого списку» премії імені Сахарова 2015 року за свободу думки.

У вересні стало відомо, що вона увійшла до числа номінантів на премію. До оголошеної сьогодні трійки фіналістів увійшли саудівський блогер Раїф Бадаві, демократична опозиція Венесуели і вбитий російський опозиціонер Борис Нємцов.

Європарламент оголосить лауреата премії 29 жовтня. Церемонія нагородження пройде у Страсбурзі 16 грудня.

Премія в 50 тисяч євро, заснована Європарламентом у 1988 році, щороку вручається особам чи групам людей, що присвятили своє життя захисту людських прав і свободі слова.

Українську громадянку, народного депутата Надію Савченко вже понад рік утримують у СІЗО в Росії. Її в Росії, зокрема, обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які торік улітку без дозволу української влади перебували під Луганськом. Савченко і її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії. У російському Донецьку тривають слухання справи Савченко.

Борис Нємцов був убитий пізно ввечері 27 лютого в центрі Москви. За звинуваченням у причетності до вбивства політика заарештовано п’ятьох уродженців Чечні. Слідчі вважають їх виконавцями злочину. Замовники вбивства поки що не встановлені.

XS
SM
MD
LG